ABD Menşeli Pamuğa %3 Gümrük Vergisi

ABD Menşeli Pamuğa %3 Gümrük Vergisi

Türkiye, ABD menşeli ithal pamuğa damping sebebiyle yüzde üç oranında Gümrük Vergisi getirdi. Düzenlemenin ardından ABD’li pamuk üreticileri ve tüccarları temsil eden Ulusal Pamuk Kurulu (NCC) karar ile mücadele edeceğini açıklarken, Türk tekstil sektörü temsilcileri ise maliyetleri artıracağı gerekçesiyle vergi artışına tepki gösterdi. İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, verginin sektörün hammadde maliyetlerini yüzde 2-3 artıracağını ve ihracatçıların fiyat rekabetli avantajını bir miktar etkileyeceğini söyledi.

Resmi Gazete’de geçen pazar günü yayımlanan tebliğe göre, dampingli ithalat nedeniyle kesin önlem kararı alınarak ABD menşeli pamuğa sigorta ve navlun dahil fiyatı (CIF) üzerinden yüzde üç Gümrük Vergisi getirildi. Damping soruşturmasını 2014’ten bu yana yürüten Ekonomi Bakanlığı’nın şubat ayında ABD’den pamuk ithalatının yerel üretime zarar verdiğini tespit etmesinin ardından koruma önlemi getirileceği tahmin ediliyordu. NCC tarafından yapılan açıklamada, ‘’Gümrük Vergisi getirilmesine karşı çıkmaya devam edeceğiz ve kararın geri alınması için DTÖ mekanizmaları ve Türk hukuk sistemi dahil olmak üzere hangi yolları kullanabileceğimizi araştıracağız.’’ denildi.

Türkiye’nin tekstil ihracatının yüzde 70’ini gerçekleştiren kuruluşları temsil eden İTHİB’in Başkanı Gülle ise, ‘’Tekstil üreticilerinin hammadde maliyetlerini yüzde 2-3 oranında artıracak bir karar, ihracatçıların fiyat rekabet avantajını da bir miktar etkileyecektir. ABD pamuğu üretimde özellikleri olan bir pamuk, vazgeçilecek bir ürün değil, sektör bu maliyeti kaldırmak zorunda.’’ dedi.

Pamuk Üretimi Desteklenmeli

ABD’nin Türk tekstil sektörü için bir numaralı pamuk kaynağı olduğunu belirten Gülle, ‘’ABD gibi gelişmiş bir ülke pamuğa hala destek verip ürettiriyor, biz ise üretimden vazgeçiyoruz. Pamuk üretiminin desteklenerek eskisi gibi yılda 1 milyon ton seviyesine çıkarılması gerekiyor.’’ diye konuştu.

ABD’li üreticilerin verdiği bilgiye göre, Türkiye yılda 1,5-2 milyon balya (340 bin – 454 bin ton) ile ABD pamuğunun ikinci büyük müşterisi konumunda. ABD menşeli pamuğa getirilen yüzde üç ek vergi, tebliğde yer alan Türkiye’nin uygulayabileceği azami vergiyi gösteren damping marjlarının altında kaldı. Tebliğde ABD’den pamuk ithalatının büyük bölümünü gerçekleştiren Cargill için yüzde 3,16, LCD için yüzde 7,91, Noble için yüzde 5,89, Staple için yüzde 5,84, diğer firmalar için yüzde 5,83 (CIF) oranında damping marjı tespit edildi.

1