Ağustos Ayı Mevzuat Değişiklikleri

Ağustos Ayı Mevzuat Değişiklikleri

  • Ağustos ayının en önemli gelişmesi, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 6376 sayılı Kanunun Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi olmuştur. Kanun 30.06.2016 tarihinden önce gümrük yükümlülüğü doğan gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri ve gecikme zammı alacaklarını kapsamaktadır. Kanunun 2. maddesinde kesinleşmiş alacaklara, 3. maddesinde ise kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan alacaklara ilişkin yapılandırma hükümleri yer almaktadır. Kanun hükmünden yararlanmak isteyenlerin, kanunun yayınladığı tarihi izleyen 2. ayın sonuna kadar (31.10.2016) idareye başvurmaları gerekmektedir.

Kanun metnine ilişkin link için burayı tıklayın.

Kanunun genel olarak uygulanması ile ilgili açıklamaların yer aldığı tebliğ için burayı tıklayın.

Kanun kapsamında GÜMRÜK alacaklarının yeniden yapılandırılması ile ilgili açıklamaların yer aldığı uygulama tebliği için burayı tıklayın.

  • Ayakkabı aksamlarından aşağıda GTİP’leri bulunan ürünlerin (ayakkabı yüzleri) ithalatında Ftalat denetimi uygulaması başlatılmıştır. Uygulamaya 14.08.2016 tarihinde başlanılmış olup bu tarihten önce taşıma belgesi düzenlenmiş olanlarda söz konusu denetim yapılmayacaktır.

agustosmevzuat1

  • Tayvan ve Vietnam menşeli motosiklet iç ve dış lastiklerinde damping vergisinin aşağıdaki oranlarda devam etmesi ile ilgili bir tebliğ yayınlanmıştır.

agustosmevzuat2

 

 

  • Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan menşeli 7303 GTİP de yer alan dökme demirden ince ve kalın boru ithalatı için damping soruşturması başlatılmıştır.
  • Elektrik üretimi amaçlı 2701.12.90.00.00 GTİP de yer alan bitümenli taşkömürü ithalatında 15$ brüt ton ek mali yükümlülük uygulaması başlatılmıştır.(AB, EFTA ve aramızda STA bulunan ülkeler menşeli olanlar hariç)
  • Dahilde İşleme İzinleri kapsamında rulo sac cinsi eşyanın ithalinden sonra işlem görmüş olarak ihracında dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili bir açıklama yazısı yayınlanmıştır.(Et kalınlıklarının tespit edilmesi gerekmektedir.)
  • Çin menşeli 7304 GTİP de yer alan demir ve çelikten dikişsiz çekme boru ithalatında, 100$ ton-120$ ton(gönderici firma bazında değişmektedir) anti damping vergisi uygulaması başlatılmıştır.
  • Yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
  • Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri ile ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere ithal edecekleri eşya gümrük vergisi ve her türlü fondan muaf tutulmaktadır. Muafiyet Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı-Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce onaylanan eşyalara uygulanacaktır. Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce onaylanan eşyalara ilişkin bilgiler tek pencere sistemi uygulaması ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığına iletilecektir. Konu ile ilgili ayrıntılı açıklamaların yer aldığı bir yönetmelik yayınlanmıştır.
  • Tayvan, Vietnam ve Srilanka menşeli bisikletlerde kullanılan kauçuktan iç lastiklerin ithalatında uygulanan anti- damping vergisinin devamı ile ilgili bir tebliğ yayınlanmıştır.
  • TRT Muhasebe ve Finansman Dairesi Başkanlığınca TRT bandrol ödemesine tabi cihazlar ve bu cihazlara uygulanacak bandrol ücretleri hakkında ayrıntılı açıklamaların yer aldığı bir yazı yayınlanmıştır.
  • Dahilde işleme izin belgesi/izni sahibi Firmaların kendilerine tebliğ edilen taahhüt hesabının müeyyideli kapatılma işlemlerine karşı tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde itiraz edebilmeleri ile ilgili düzenleme yapılmıştır.
  • Güneş panellerinin 25.06.2016 tarihinden önce EPDK’dan lisans almış firmalarca temin edilmesi ve bu tarihten önce taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesinin yapılmış olması halinde 27.08.2016 tarihinden itibaren 30 gün içerisinde müracaat edilmek şartıyla yatırım teşvik belgesi kapsamında ithalatının değerlendirileceğine ilişkin bir tebliğ yayınlanmıştır.
  • Herhangi bir nedenle geri gelen ithalat bedellerinin 2 gün içerisinde tekrar iade-transfer edilmemesi halinde ithalatın vadeliye dönüşeceği ve KKDF ödenmesi gerekeceği ile ilgili bir açıklama yayınlanmıştır.

 

 

0