Ambargo kalktı, Torbalı İran yolcusu

Ambargo kalktı, Torbalı İran yolcusu

İran’a uygulanan ambargoları kaldıracak anlaşmayla iş dünyası gözünü bu ülkeye dikti. İzmir Torbalı Ticaret Odası (TTO) da kasım ayında Tahran, Tebriz ve İsfahan Ticaret Odaları ikili görüşmeler yapacak TTO’nun Başkanı Abdulvahap Olgun, “İran, Türkiye’nin dış ticareti için bir fırsat” dedi.

İran’a ambargonun kalkmasıyla oluşacak 100 milyar dolarlık ticaretten pay almak için geç kalınmaması gerektiğini ifade eden TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, şunları söyledi:

“Ticaret yaptığımız ülkeler arasında İran 10’uncu sırada yer alıyor. Ambargo sonrası birinci sıraya gelmesi muhtemeldir. Kimya, otomotiv yan sanayi ve gıdada ciddi bir ticaret hacmi var. 2014 yılında 13.7 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin iki yıl içinde 30 milyar dolara yükseltme hedefi var. Geçmişte burnumuzun dibindeki Kuzey Irak pazarına girmekte geç kaldık. Batı bizden önce yerini aldı, şimdi Almanya’dan sonra en büyük ihracatımız Kuzey Irak ile. İran ile oluşan fırsat beraberinde riskleri de barındırıyor. Çünkü İran ekonomisi nüfusu, enerji kaynakları ve potansiyeli ile bize rakip olabilir. Onun için çok akılcı ve politikalar üretmeliyiz. Ortadoğu’daki gelişmeler ticaretimizi olumsuz etkiledi, İran bizim için bir fırsat olabilir. Biz Torbalı olarak programımızı yapmaya başladık, işadamlarımızın İran pazarını tanımaları, sonraki dönemde de ticaret yapmayı sağlamak için çalışma başlattık.”

0