ASYAPORT’a ilk gemi bugün yanaşıyor

ASYAPORT’a ilk gemi bugün yanaşıyor

Yılda 2,5 milyon konteyner yüklenip boşaltılacak liman Asyaport, bugün açılıyor.

Tekirdağ’da inşa edilen ve Avrupa’nın 3’üncü büyük konteyner limanı olması planlanan Asyaport bugün açılıyor. Asyaport Limanı’na ilk olarak MSC Tokyo adlı konteyner gemisi yanaşacak. Asyaport limanında yılda yaklaşık 2,5 milyon konteynerın yüklenip boşaltılacak. Asyaport, 2016 yılında tam kapasite ile çalışacak. Limanın toplam yatırım miktarı ise 450 milyon doları buluyor.

Akdeniz ülkeleri arasında en büyük, Avrupa’da ise 3’üncü büyük konteyner yükleme-boşaltma limanı haline gelmesi öngörülen Asyaport, bugün hizmete girecek. Yapımına 2009 yılında başlanan Tekirdağ Asyaport’a ilk MSC Tokyo adlı konteyner gemisi yanaşacak. Limanda yılda 2,5 milyon konteynerın yüklenip boşaltıla- 450 milyon $’lık Asyaport’a ilk gemi bugün yanaşıyor Yılda 2,5 milyon konteyner yüklenip boşaltılacak liman Asyaport, bugün açılıyor. Yaklaşık 450 milyon dolarlık Asyaport, 2016’da tam kapasite ile çalışacak. cak ve derinliğiyle dev konteyner gemilerinin yanaşacağı bir yer haline gelecek. İstanbul ve Bursa’nın yükünü de hafifl etecek. 2016 yılında tam kapasite ile çalışacak limanın toplam yatırım miktarı ise 450 milyon doları buluyor.

320 bin metrekare alana kurulan liman, 11 tane 24 taraf sıraya kadar hizmet verebilecek kapasitede rıhtım vinci ile 33 tane lastik tekerlekli alan vinci tamamen elektrik enerjisi ile çalışacak şekilde tasarlandı.

İtalyan-Türk firmaları ortaklığında inşa ediliyor

Yanaşma derinliği eksi 8 ile eksi 20 metre arasında olan limana dünyanın en büyük konteyner gemileri yanaşabilecek. Liman şehirde bulunan bin 500 fabrikanın yanı sıra İstanbul ve Bursa gibi şehirlere de hizmet verecek. Asyaport ayrıca Boğaz trafiğinin rahatlamasına da katkıda bulunacak. Liman doğrudan ve dolaylı olarak 5 bin kişiye yeni iş kapısı açacak. Asyaport’u İtalyan MSC ile Türk Asyaport firmaları inşa ediyor.

100 bin kilovat güneş enerjisi üretilecek

İşletmede 49 doğalgazla çalışacak kamyon olacak. Bu tür yakıt harcayan araçlar sadece ABD’de kullanılıyor. Yetkililer, liman için ayrıca “yeşil liman” sertifikası almak istediklerini belirterek, “Bir yılda 100 bin kilovat güneş enerjisi üretilecek. Bu da yılda 75 ton karbondioksit salınımını önleyecek bir yatırım. Yani limanımızda bunu kullanmakla, güneş enerjisini buraya uygulamakla yılda dünyanın atmosferine 75 ton daha az karbondioksit salınmış olacak” dedi.

İstanbul’daki ticari trafiği azaltması planlanıyor

Asyaport limanı sayesinde İstanbul’daki ticari hareketliliğin azalması, karayolu ve demiryolu bağlantısıyla sevkiyatın daha rahat yapılması planlanıyor. Tam olarak faaliyete geçtiğinde Avrupa’nın 3’üncü büyük konteyner limanı olması hedefl enen Asyaport’un, Türkiye’nin ihracatına da ciddi katkı sağlaması bekleniyor. Aynı zamanda üretim için gerekli olan hammadde ihtiyacı da bu limandan karşılanabilecek. Konu ile ilgili değerlendirmeler yapan Asyaport yetkilileri, büyük gemiler yükleme yapacağı için maliyetlerin de azalacağını açıklamalarında bulundu.

 

 

0

İlgili içerikler

Gösterilecek içerik bulunamadı