AYRIMCILIK YAPMAYAN TRANSİT ÜLKE: 69. ÜLKE TÜRKİYE

AYRIMCILIK YAPMAYAN TRANSİT ÜLKE: 69. ÜLKE TÜRKİYE

Aralık 2013’te Endonezya’nın Bali şehrinde toplanan Dünya Ticaret Örgütü Türkiye’nin talebi ve yoğun çabaları sonucunda Transitte ayrımcı kısıtlamalar yapılamayacağını karara bağlamış ve ülke parlamentolarının onay süreci başlamıştı.

Uluslararası ticaretin temel şartlarından biri olan “Transit Serbestisi” kuralının, 162 ülkede daha etkin şekilde uygulanmasını sağlayacak olan Anlaşma, TBMM onayından geçerek 27 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayınlandı.

Türkiye de söz konusu Anlaşmayı TBMM onayından geçirerek “Ayrımcılık yapmayan Transit Ülke” olmanın sorumluluğunu 69. Ülke olarak yerine getirdi. Bu anlaşmaya 39 ülkenin daha onay vermesi ile kararı ihlal eden ülkelere yaptırımlar da başlayabilecek.

Türkiye, şimdi aynı Anlaşmaya onay veren Avrupa Birliği üye ülkelerinden bu anlaşmanın gereği olarak sadece Türk araçlarına uyguladıkları ayrımcı kısıtlamalara son vermesini istiyor…

UND Başkanı Çetin NUHOĞLU; DTÖ anlaşmasının TBMM’de onaylanıp resmi gazetede yayınlanması ve aynı anlaşmanın yakın zamanda AB tarafından da onaylanmasının transit engellerin aşılmasında tarihi bir fırsat oluşturduğunu söyleyerek “tüm kurumlarımızla AB üyeleri nezdinde ikili veya komisyon nezdinde girişimleri başlatmamızın zamanıdır” dedi.

Nuhoğlu, “Ülkemizin dış ticareti taşıma engelleri ile baskı altında tutuluyor, araçlarımızdan çok yüksek ayrımcı ücretler alınıyor ve Avrupa’nın en çevreci filosunu olan araçlarımız karayolundan geçirilmeyip trene binmeye zorlanıyor. Ekonomi Bakanlığımızın çabaları ile Dünya Ticaret örgütü bu konuyu ana gündem maddesi olarak ele aldı ve önemli bir milad olacak şekilde TRANSİT GEÇİŞTE AYRIMCILIK YAPILAMAZ” dedi.

Bu önemli kararın alınmasını sağlayan Ekonomi Bakanlığına TBMM’de konuya sahip çıkan tüm milletvekillerine teşekkür eden UND Başkanı Çetin NUHOĞLU üye 28 ülke adına AB’nin de onay verdiği bu anlaşma için AB üyesi ülkelerdeki yetkililere seslendi;

EY AB ÜYE YETKİLİLERİ: 

AB ve Türkiye bu anlaşmaya imza koymuş ve parlamentolarından geçirmiş iki taraftır.

  • Avrupa’nın en genç ve çevreci filosuna “ülkemden geçemezsin” demekten vazgeçin !
  • “Sadece Türk araçları trene binmek zorunda” demekten vazgeçin!
  • Araçlarımızdan aldığınız Deli Dumrul paralarından vazgeçin!
  • Bu engellerle Türk İhracatı kadar kendi ticaretinize de zarar veriyorsunuz. Bindiğiniz dalı kesmeyin!

Taraf olduğumuz Gümrük Birliği kapsamında serbest dolaşım hakkı olan Türk malların taşınmasını engellemeniz hukuksuzdur. Bunu şimdi Dünya Ticaret Örgütü de söylüyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında yapılan G20 Liderler Zirvesi’ne İş dünyası tarafından sunulan B20 taleplerinin ilk sırasında yer alan Transitin kolaylaştırılması çağrısını da duyun ve iş dünyasına kulak verin!”dedi.

0