Borç Yapılandırmaya İlişkin Önemli Bir Gelişme

Borç Yapılandırmaya İlişkin Önemli Bir Gelişme

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6376 Sayılı Kanun, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanunun ilk maddesi 30.06.2016 tarihinden önce gümrük yükümlülüğü doğan gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri ve gecikme zammını kapsıyor. İşletmede bulunmasına rağmen kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar ile kayıtlarda yer almayan emtia, kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar da bu kapsama giriyor. Ayrıca, bu kanunun maddeleri Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı borçlu ve alacaklıları da ilgilendiriyor.

Kanunun 2. maddesinde kesinleşmiş alacaklılarla ilgili faiz tutarları, tarihler ve ceza miktarları yer alıyor. Vadesi geldiği hâlde ödenmemiş veya ödeme süresi henüz geçmemiş olan vergiler ceza kapsamına giriyor. Kanunun 3. maddesinde, kesinleşmemiş veya dava aşamasında bulunan alacaklarla ilgili bilgiler bulunuyor. Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları hesaplanarak belirlenen tutarlarla ilgili ayrıntılı bilgilere bu maddeden ulaşılabiliyor. Kanunun 4. maddesi, henüz inceleme ve tarhiyat aşamasında olanları ilgilendiriyor. İnceleme aşamasında olanlar, cezanın %25’ini ödemeleri hâlinde %75’inden vazgeçebiliyorlar. 5. maddede, vergi yasalarına göre gelirlerini arttıranlar için uygulanan hükümlere yer veriliyor. 6. maddede işletme kayıtlarının düzeltilmesi hakkında hükümler sıralanırken, 7. maddede bazı varlıkların millî ekonomiye kazandırılacağı belirtiliyor. Bu maddeleri, Sosyal Güvenlik Kurumundan kesin olarak alacaklı olanlar ve eksik işçilik prim tutarları hakkında bilgiler seyrediyor.

Kanun hükmünden yararlanmak isteyenlerin, kanunun yayınladığı tarihi izleyen 2. ayın sonuna kadar idareye başvurmaları gerekiyor.

Kanunun tamamına ulaşmak için tıklayın.

0