BTB Elektronik Ortamda Yapılabilecek

BTB Elektronik Ortamda Yapılabilecek

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca uygulamaya konulan Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) ile gümrük işlemleri ve beyan süreci hızlandırılacak, dış ticaret işlemlerinde maliyet azaltılacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Gümrük Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak, 1 Haziran 2016’dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Buna göre ‘’idari karar’’ olarak tanımlanan BTB, gümrük işlemlerinde sınıflandırma kurallarının doğru bir şekilde uygulanması suretiyle sınıflandırmanın uyumlaştırılmasını, böylede dış ticaret rejiminin, dış ticaret erbabı arasında doğru ve eşit olarak uygulanmasını sağlayacak.

Beyan sürecini ve gümrük işlemlerini hızlandırma, böylece gümrük kontrolünü ve uluslararası ticareti mümkün olduğunca kolaylaştırma, ayrıca dış ticaret işlemlerinin maliyetini azaltmaya yardımcı olma amacını taşıyan uygulama, gümrük işlemleri sırasında, yüksek riskli eşyanın muayenesine ve kontrolüne yeterli zaman ayrılabilmesi, dolayısıyla gümrük denetimlerinin seçimli ve daha etkin yapılabilmesi sağlanacak.

İstanbul, Ege, Orta Anadolu, Orta Akdeniz, Doğu Marmara ve Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince düzenlenecek BTB, talep edene ücretsiz olarak verilecek. Bununla birlikte, özellikle eşyanın kimyevi tahlili veya ekspertizi ya da talep edene geri gönderilmesi nedeniyle gümrük idarelerince yapılan masraflar talepte bulunan tarafından karşılanacak.

1