Denizyolu Navlunları 2017’de Nereye Gidecek?

Denizyolu Navlunları 2017’de Nereye Gidecek?

Serdar Gürbüzceylan
ASSET GRUP Denizyolu Müdürü

Denizyolu Navlunları 2017’de Nereye Gidecek?

Birleşmeler ve İttifaklar ;

 

2016, gemicilik endüstrisinde tarihe geçecek seviyede yüksek birleşme ve satın alma faaliyetleri olan bir yıl idi .

Maersk, Hamburg Sud – Aralık ayında , CMA CGM’nin resmen APL’yi (NOL Group) Haziran ayında satın alacaklarını açıkladı, China Shipping ve Cosco Mayıs ayında resmen birleşti; Hapag-Lloyd, Temmuz ayında Birleşik Arap Denizcilik Şirketi (UASC) ile birleşmek için bir işletme birleşmesi anlaşması imzaladı ve 2017’de sektörde daha fazla birleşme ve satın alma işlemi bekleniyor.

2016 yolundaki Hanjin Line gemi hattının iflası da sektöre yön veren bir olay olarak gelişti.

Ayrıca, Nisan 2017 itibarıyla üç tane ittifak (Alliance) oluşmuştur:

2M – Maersk ve MSC;

Ocean Alliance – CMA CGM, China Cosco, Evergreen, OOCL;

The Alliance  – NYK, K Hattı, Hapag-Lloyd, MOL ve Yang Ming

 

Ekonomik büyüme ;

 

IMF 2017 yılının 2. çeyreğinin başında, 2016 yılında% 3,1 olan 2017 yılına ait dünya ekonomik büyüme beklentisini;

2017 yılında% 3,5 ve 2018’de% 3,6 seviyesine yükselterek  2017 ve  2018 yılı büyüme beklenti öngörünümünü yükseltti.

 

Bu projeksiyon, 2017 yılının başında öngörülen% 3,4 oranından da yüksek olduğu için ticaretin genel  gidişatı açısından  için cesaret verici olarak nitelendirilebilir.

Bu artış beklentisi doğal olarak nakliye ve okyanus navlun fiyatlarını da yukarı yönde destekleyecektir.

 

 

2017 Yılında Yüksek Fiyat Beklentisi

 

Ekim 2016’da, sektörden arkadaşlarımıza, 2017 yılı için okyanus navlun beklentilerinin ne olduğunu sorduk. Ankete katılanların yarısından fazlası (% 56) oranların artmasını beklerken,% 44’lük oranların istikrarlı kalacağına inandığını belirtti.

İlginç bir veri olarak, ankette hiç kimsenin 2017’de düşüş beklemediği görülüyordu .

 

Piyasa, anket sonuçlarında öngörülen şekilde tepki verdi mi?

 

12 aylık bir sürenin sonunda Çin’den Avrupa’ya deniz ticaret navlun seviyesinin aşırı derecede değişken olduğu kolaylıkla anlaşılabilir . Piyasa navlunları 2016 yılının 2. çeyreğinde Çin Yeni Yılı’ndan etkilenerek yükseldi, ancak navlun ortalamaları son dokuz ay boyunca görülen belirli seviyeye sabitlendi.

Kısa vadeli ve uzun vadeli piyasalar farklı davranıyor ve 2016 yılından itibaren kısa vadeli piyasa aşağı yönlü hareket ettikten sonra toparlanmış ancak uzun vadeli piyasa son 9-12 ay içinde önemli ölçüde yükselmiştir ve bu durum şu an üzerinde sözleşmelere atfedilmiştir .

 

Analiz edilen verilere göre, göstergeler pazarın toparlanmaya devam etmesi ve uzun vadeli sözleşmelerin artmaya devam etmesi beklenmektedir.

 

Nisan 2017’de yürürlüğe giren yeni ittifaklar ( Alliences ) nedeniyle, gemi hatları için navlunlarda bir düşüş olabilir mi? 40’lık konteyner fiyatı piyasa ortalaması, bir yıl öncesine kıyasla piyasa ortalamasının neredeyse 4 katı olarak gerçekleşti.

Kapasite Optimizasyonu ile Artan Gelir

Alphaliner dergisi , Asya-Avrupa hatlarındaki haftalık hizmetlerin sayısının 2015teki 21 seferden şu anda  17’ye düştüğünü belirtti. Bu arada, Trans-Pasifik rotasında en az üç hat durduruldu.

Bu, armatör firmalarının nakliye oranlarını kapasite azaltma veya kontrol yoluyla yeniden canlandırma stratejisinin bir göstergesi olabilir ve Nisan 2017’de üç yeni deniz taşımacılığı ittifakının başlatılmasıyla bunun bir adım olduğunu görüyoruz.

 

İttifak üyeleri, anti-gizli anlaşma ve rekabet düzenleyici yasalara dayalı olarak okyanus nakliye fiyatlarının herhangi bir koordinasyonundan kaçınmaya dikkat ediyor ve bu nedenle 2017’de kapasite optimizasyonunun karar verici pozisyonda olmasını bekliyoruz.

 

Dünyanın ana ticaret hatlarındaki mega gemilerin sayısının artmasıyla, taşıyıcıların giderek daha verimli ve karlı liman rotalarına bakmaları ve çabalarını bu ticaret hatlarına odaklaması bekleniyor.

Odak noktasının bir taraftan liman bazında  sefer başına ortalama fiyatı düşürme ve müşterilere daha hızlı bir geçiş ve sürdürülebilir hizmet sunma olanağı sunan bu verimli limanlar için okyanus navlun fiyatını artırmaya yönelik olması bekleniyor.

 

Kapasiteyi optimize etmenin bir başka yolu da onu azaltmaktır.

Wall Street Journal’a göre, bu yıl toplam 52 milyon metrik ton yük taşıma kapasitesine sahip yaklaşık 1.000 gemi hurda metali için satılacak.

 

2017 Gelecekteki Görünümünün Geri Kalanı

 

Piyasa istihbaratımız ve veri analizleri neticesinde, 1. Çeyrekte, bir çok müşterimiz Çin Yeni Yılı’ndan sonraya kadar anlaşmalırını beklettiği veya geciktirdiği görüldü.

Aynı dönemde, nakliyeciler, yeni ittifakların başında asılı kalma oranlarının belirsizliği nedeniyle 2017 yılının geri kalanında veya gelecek 12 aylık oranlarda sonuç vermeye çalışıyorlardı.

Okyanus nakliye fiyatlarında acil bir artış olmasa da, 2017’de yukarı doğru biraz daha yukarıya doğru (kaplumbağa hızı) bir piyasa göstergesi bulunmaktadır.

Bu durum, IMF’nin okyanus navlun fiyatlarını etkileyecek küresel büyüme / ticaret beklentileri ile mükemmel şekilde bağlanmaktadır.

2017 için okyanus navlun fiyatlarının gelecekteki görünümü ile ilgili olarak, yeni ittifakların pazardaki okyanus nakliye fiyatları ve kapasiteleri ile ilgili gerçek etkisini görmek biraz erken.

Geçmişte yaşadıklarımızdan dolayı, Yeni ittifakların netleşmesiyle birlike hatların daha yüksek okyanus navlun fiyatlarını global çapta zorlayacakları tahmin edilse de,

2017 yılının geri kalanı boyunca nasıl bir seyir izleyeceğini izlemek ilginç olacak.

 

 

3