Dünya ticaretinin merkezi: Honk Kong

Dünya ticaretinin merkezi: Honk Kong

Uluslararası şehirler arasında yer alan Honk Kong, dünya üzerinde eşi benzeri olmayan bir ticari yapıya sahip. Yüksek seviyeli otonomi olarak nitelendirilen Honk Kong, seçimlerle belirlenen ve başbakana benzer yetkilere sahip olan bir baş yönetici tarafından idare ediliyor.

2003 yılında Honk Kong ve Çin hükümetleri arasında imzalanan ve bir serbest ticaret anlaşması olarak değerlendirilebilecek CEPA (Closer Economi Partnership Arangement) ülkenin ticaretine yön veren bier platform şeklinde işlev görüyor. Honk Kong’un bugünkü ticari yapısının başarıya ulaşmasının ardında bu anlaşma yer alıyor. Her yıl ihtiyaçlar ışığında geliştirilip, değiştirilen anlaşma, Honk Kong’un mal ve hizmetler ticaretinde kolaylıklar sunuyor.

Ülkenin en büyük gelir kaynağı, re-export ticareti, dış yatırımlar, turizm ve büyük ölçüde finans sektörü sağlıyor. Bir liman şehri olmanın yanında, özellikle finans, hizmetler, dış ticaret, bankacılık ve deniz taşımacılığı konusunda oldukça gelişmiş durumda. Ekonomisi ticaret, finans, lojistik ve turizm sektörlerine bağlı bir seyir izliyor. GSYİH’si yaklaşık 300 milyar dolar olan Honk Kong’un ticaret hacmi ise GSYih’sinin yaklaşık dört katı büyüklüğe sahip, ülkede kişi başına düşen gelir ise 40 bin dolara yaklaşıyor.

Çin ekonomisiyle giderek artan entegrasyonun da katkısıyla Honk Kong’da ekonomik göstergeler düzelme eğilimine girdi. Ülke ekonomisi, yıllık yüzde 2-3 aralığında bir büyüme performansı sergiliyor.

2015 – 2019 arasında Honk Kong ekonomisinin yüzde 3 civarında büyüme ortalaması yakalayacağı tahmin ediliyor.

1