Ekim ayında ihracat 12,4 milyar dolar olarak gerçekleşti

Ekim ayında ihracat 12,4 milyar dolar olarak gerçekleşti

TİM, ihracatta umutları 2016’ya taşıdı.

TİM verilerine göre Ekim ayında ihracat geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 1,5 düşerek,  12 milyar 351 milyon dolar oldu. TİM Başkanı Büyükekşi, AB’nin dünya ile yaptığı ticarette ve büyüme oranlarındaki artış beklentileri ile birlikte ihracatçılara Avrupa Birliği’ne özel ve yeni bir ağırlık vermelerini önerdiklerini vurguladı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, seçim sonrası ihracatçıların ve sanayicilerin en büyük beklentisinin; yeni hükümetin inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmayı merkeze alan, eğitimi öne çıkaran, yüksek katma değer odaklı, bilgi ve teknoloji rekabetine göre kurgulanmış ihracat odaklı bir büyüme modelini gündemine alması olduğunu söyledi.

Türkiye İnovasyon Haftası Adana Buluşması’nı 5 – 6 Kasım’da düzenleyeceklerini kaydeden Büyükekşi, “Etkinliğe Güler Sabancı, Ali Sabancı, Fuat Tosyalı, Hamdi Akın, teknoloji fütüristi Jordan Brendt ile yaratıcılık ve inovasyon kitabının yazarı Frans Johansson gibi önemli konuşmacılar katılacak.” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı Ekim ayı ihracat verilerini açıkladı. Buna göre ihracat Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 1,5 düşerek 12 milyar 351 milyon dolar oldu. Kilogram bazında ihracat ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artış gösterdi. Yılın ilk 10 ayında toplam ihracat yüzde 8,6 gerileme ile 119 milyar 644 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kilogram bazında ihracat ise yılın ilk 10 ayında yüzde 0,8 arttı. Son 12 aylık toplam ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 düşerek 145 milyar 981 milyon dolar oldu.

İlk 10 ayda Euro/Dolar paritesinde yaşanan yüzde 17,2 oranındaki düşüşün ihracatımıza negatif etkisi 10,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ekim ayında en fazla ihracatı 2 milyar 30 milyon dolar ihracatla otomotiv sektörü yaparken, bu sektörü 1 milyar 595 milyon dolar ihracatla hazır giyim ve 1 milyar 308 milyon dolar ihracatla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

Ekim ayında en fazla ihracat artışı yakalayan sektör yüzde 24,5 ile süs bitkileri sektörü olurken, otomotiv sektörünün ihracatı yüzde 18,6, fındık sektörünün ihracatı yüzde 18,1 artış gösterdi.

Ekim ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve Fransa oldu.

  • Almanya’ya ihracat yüzde 3,7,
  • İngiltere’ye ihracat yüzde 7,7,
  • Irak’a ihracat yüzde 3,5,
  • İtalya’ya ihracat yüzde 26,3
  • Fransa’ya ihracat yüzde 13,8 artış gösterdi.

Ekim ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yakalanan ülke yüzde 76 ile Fas oldu. İtalya’ya ihracat yüzde 26,3 ve İspanya’ya ihracat yüzde 17,6 arttı.

Ekim ayında ihracat artışında öne çıkan ülkelere bakıldığında ise Bahreyn’e ihracat yüzde 123 artarken, Etiyopya’ya yüzde 100, Letonya’ya yüzde 75,1, Slovakya’ya yüzde 59,9, Slovenya’ya 54,4 artış gösterdi.

Ekim ayında 227 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirilirken, ülke grupları bazında, AB’ye ihracat yüzde 9,5 arttı, Ortadoğu ve Afrika’ya ihracat yüzde 1,5, Kuzey Amerika’ya ihracat yüzde 3,7 ve BDT’ye ihracat yüzde 26,9 geriledi.

En fazla ihracat yapan ilk 10 ile bakıldığında, Ekim ayında Trabzon’un ihracatı yüzde 63,4, Bursa’nın yüzde 10,7, Sakarya’nın yüzde 7,1, Gaziantep’in yüzde 4,8, Manisa’nın yüzde 4,3 artış gösterdi. İzmir’in ihracatı yüzde 0,1 düşerken, Ankara’nın ihracatı yüzde 0,8, İstanbul’un yüzde 5,5, Kocaeli’nin yüzde 6,7 ve Denizli’nin yüzde 8,9 geriledi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bugün gerçekleşmekte olan seçimlere de değinerek, herkesin seçme hakkını kullanarak vatandaşlık görevini yerine getirmesinin önemini vurguladı ve şöyle devam etti:

“1 Kasım seçimlerinin ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını diliyor ve ülkemizin istikrarlı gelişimi için ekonomik büyümeye ve sosyal refaha katkısı olacak bir hükümetin en kısa sürede kurulmasını temenni ediyoruz. Biz aynı zamanda adalet, vergi, eğitim gibi siyaset dışı ulusal standartların AB normlarına göre oluşturulması gerektiğine inanıyoruz. İhracatçılar ve sanayiciler olarak en büyük beklentimiz; yeni hükümetin; inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmayı merkeze alan, eğitimi öne çıkaran, yüksek katma değer odaklı, bilgi ve teknoloji rekabetine göre kurgulanmış ihracat odaklı bir büyüme modelini gündemine almasıdır.”

Geçtiğimiz ay, 2016-2018 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’ın açıklandığını söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, küresel şartlara bağlı olarak daralan mal ticareti ve yavaş tempoda seyreden dünya ekonomisi nedeniyle, net ihracatın büyümeye katkısının 2016 ve 2017 yıllarında negatif, 2018 yılında ise sıfır olarak öngörüldüğünü ifade etti. Büyümenin sadece iç talep kaynaklı olmasının yeterli olmadığını ifade eden Büyükekşi, “Türkiye yapısal reformları hızlı bir şekilde gerçekleştirerek, katma değeri yüksek ihracat ile daha yüksek büyüme oranlarını yakalayabilir. Önümüzdeki dönemin, Türkiye’nin ihracat ve sanayi odaklı yapısal reformlara eğildiği, hukukun üstünlüğünün ve yargının bağımsızlığının sağlamlaştırıldığı bir dönem olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Dünya ekonomisindeki gelişmeleri değerlendiren TİM Başkanı Büyükekşi, 2015 yılına dünya ekonomisinde yüzde 3,1 büyüme beklentisi ile girildiğini ancak bu beklentinin şimdi yüzde 2,5’e gerilediğini belirtti. Büyükekşi, “Tüm küresel konjonktüre baktığımızda aşağı yönlü risklerin hala geçerliliğini koruduğunu görüyoruz. Bu risklerin başında özellikle dünya mal ticaretindeki gerileme, düşük emtia fiyatları ve Euro-dolar paritesindeki düşüş gelirken, ihracatımız da bu gelişmelerden son derece olumsuz etkileniyor” şeklinde konuştu.

Dünya mal ticaretinde ilk 8 ayda yüzde 11,1 oranında bir gerileme yaşadığını hatırlatan Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü:

“2014 yılında 18,4 trilyon dolar olarak gerçekleştirilen dünya mal ticaretinin 2015 sonunda 16,5 trilyon dolara inmesi bekleniyor. En fazla ihracat yaptığımız Almanya’nın ve İtalya’nın son 1 yıldaki ithalatı dolar bazında yüzde 12 gerilerken, Fransa’nın ithalatının yüzde 14, Rusya’nın ithalatının yüzde 31 gerilediğini görüyoruz. Diğer taraftan, ABD Merkez Bankası FED’in faiz artışı beklentisi ile doların güçlenmesi emtia fiyatlarında gerilemeye yol açıyor. Bu gerileme ile birlikte birim fiyatlarını aşağıya çekiyor. İşte bu yüzden ihracatçılarımız aynı ürünü daha düşük fiyata satmak zorunda kalıyor. İhracatımız kilogram bazında artmasına rağmen, düşük fiyatlar, ihracatımıza değer bazında kayıp olarak yansıyor. İşte bu ortamda kilogram bazında ihracatımızın ilk 10 ayda yüzde 0,8 artması, önümüzdeki dönem beklentilerimizin pozitif olmasını sağlıyor. ”

Büyükekşi, AB ekonomisinde uygulanan parasal genişlemenin büyümeyi harekete geçirdiğini, ancak Avrupa’da yeterli enflasyonun halen yaratılamadığını vurguladı. Bunun sonucunda, Avrupa Merkez Bankası, aralık ayında ilave parasal genişlemeyi gündemine alabileceğini açıkladığını hatırlatan Büyükekşi, “En büyük ticaret partnerimiz olan Avrupa Birliği’nde yaşanan parasal genişleme ile ihracatın önümüzdeki dönemde toparlanacağına inanıyoruz. 2016 yılında Avrupa Birliği ülkelerinde büyümenin hızlanması bekleniyor. Bu nedenle 2016 yılında Avrupa Birliği ülkelerinin ihracat için yeniden önemli fırsatlar sunacağını bekliyoruz. Polonya, İsveç, İspanya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti göreceli daha hızlı büyüyecek ülkeler olarak öngörülüyor. AB-28’e gerçekleştirdiğimiz ihracatımız son 1 yılda Euro bazında % 10’luk büyüme gösterdi. AB-28 ithalatı ise yine Euro bazında %3 büyüdü. AB-28’in ithalatından daha yüksek büyüme performansı sergileyen ihracatımızın payı Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olan binde 12’ye yükseldi. AB’nin dünya ile yaptığı ticaretteki ve büyüme oranlarındaki artış beklentileri ile birlikte ihracatçılarımıza Avrupa Birliği’ne özel ve yeni bir ağırlık vermelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

 

0