Gez Gör Tat Durağı’nda Bu Hafta: Çin Halk Cumhuriyeti’nden >> Pekin

Gez Gör Tat Durağı’nda Bu Hafta: Çin Halk Cumhuriyeti’nden >> Pekin

Dünyanın en kalabalık ülkesinin en kalabalık başkenti olma özelliğini elinde bulunduran Pekin kelime anlamı olarak ‘Kuzeydeki Başkent’ demektir.

Kalabalık bir şehir olmasına rağmen yüksek yaşam standartlarına sahip olan Pekin, uzaydan görülebilen tek yapı olan Çin Seddi’nden, Unesco Dünya Mirası Listesi’ndeki pek çok keşfedilmeye değer özel yere sahiptir.

Uzak Doğu gelenekleri ve Çin Mutfağı ile Pekin’in en özel Gez-Gör-Tat noktalarını LojiBlog okurlarına özel olarak derledik.

 

GEZ

Modern ve gelenekseli bir arada toplayan özel yapısı ve kültür mirası olma özelliği taşıyan tarihi yerleri ile Pekin’de gezip görebileceğiniz yüzlerce yer var.

1. Tiananmen Meydanı

Şehrin merkezi, dünyanın en büyük meydanı olan Tiananmen Meydanı üzerinden şehrin ünlü turistik noktalarına ulaşmak mümkün. Meydan her sabah bayrak seremonisi yapılması ve milli bayramlarda gerçekleşen ordu geçişi ile de dikkat çekiyor.

2. Yasak Şehir

Unesco tarih mirası olma özelliğini taşıyan Yasak Şehir Çin İmparatorluğu’nun merkezi olma özelliğini taşımaktadır. Bu tarihi şehri gezmek etkileyici bir deneyim olacaktır.

3. Jingshang Parkı

Yasak şehrin kuzeyinde, imparatorlukça inşa ettirilmiş bir park olan Jingshang Parkı içerisinde yerel halk geleneksel faaliyetlerini; kaligrafi, akrobasi gibi performanslarını icra etmekte.

 

GÖR

Yağışların az, havanın ılık olduğu Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim ayları tarihi mirasları gezmeniz için en ideal aylar olacaktır.

1. Çin Seddi

Çin’in kuzeybatısı boyunca uzanan, Dünyanın en uzun savunma duvarı olan Çin Seddi’nin kalıntıları Po Hay körfezinde deniz kıyısında başlar. Pekin’in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü’nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.

2. Pekin Hayvanat Bahçesi ve Pandalar

1906’dan beri faal olan Pekin Hayvanat Bahçesi, pandaların neslinin tükenmesini önlemek adına yapılan ıslah çalışmalarının ana merkezidir. Klasik Çin tipi bahçe düzenlemesine sahip olmasıyla da ön plana çıkıyor.

3. Pekin Ulusal Stadı (Kuş Yuvası Stadyumu ve Olimpiyat Kompleksi)

2008 Yaz olimpiyatları için inşa edilmiş modern mimari yapı olan Pekin Ulusal Stadı gezip görülmesi gereken yerler arasında.

 

TAT

Renk, şekil, koku, tat, beslenme değeri ve duyu olarak altı temel ögeyi esas alan Çin Mutfağı’nın ana besin maddesini pirinç oluşturmaktadır. Kırmızı et, balık, tavuk, yumurta ve sebzeyi de bolca kullanan mutfağı mutlaka denemelisiniz.

1. Pekin Ördeği

Turistlerin en çok tercih ettiği ve en iyi restoranların spesiyel tabağı olan Pekin Ördeğini tatmadan Pekin’den dönülmez, bizden söylemesi. :)

2. Çin Mantısı (Dumpling)

Böcek gibi egzotik lezzetleri de mutfağında sıkça kullanan Çin Mutfağı’nın bize en yakın tatlarından biridir.

3. Çay

Yüzlerce yıllık aynı geleneksel metodlarla tüketilip sunulan Çin Çayı dünyaca ünlü olup, Çin’in çayın dünyaya yayıldığı ülke olduğunu düşününce içilmeden dönülmemesi gereken bir içecek olarak öne çıkar.

1