Gümrük Birliği’nde ilk adım atıldı

Gümrük Birliği’nde ilk adım atıldı

Gümrük Birliği’nde ilk adım atıldı

Gümrük Birliği Anlaşması için Avrupa ilk adımını attı. Avrupa Komisyonu konuyla ilgili AB Konseyi’nden yetki talep edecek. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise durumu sevindirici olarak nitelendirdi.

Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye ile Gümrük Birliği Anlaşması konusunda ilk adımı attı ve AB Komisyonu’ndan yetki talep etme kararı verdi. Komisyon tarafından yapılan açıklamada bu teklif ile birlikte komisyonun kararlarını yerine getirmeye devam ettiği ve mevcut Türkiye-AB ilişkilerini geliştirecek bir durum olarak değerlendirildiği belirtildi. 31 Aralık 1995’te yürürlüğe giren Gümrük Birliği Anlaşmasının günümüze uyarlanarak tekrar gündeme gelmesinin, her iki taraf için de önemli fayda sağlayacağı belirtilirken, birliğin mevcut haliyle tüm sanayi ürünlerini kapsadığı açıklandı. Yapılacak yeni anlaşmayla, AB’nin üçüncü ülkelerle yapacağı ticari anlaşmalarda Türkiye’nin mağdur olmaması önemli bir nokta olarak göze çarptı. Konunun her iki tarafın da anlaşması ve mutabakata varılması ile AB Konseyi ve Avrupa Parlementosu’nda onaylanması beklenecek.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise konuya ilişkin olarak ‘Çok sevindirici ve önemli bir haber. ‘ dedi. Bakan Zeybekci tarım ürünleri, hizmetler ve kamu alımları da dahil olacak şekilde geliştirilecek olan anlaşma tarihi olarak 2017’nin ilk çeyreğini işaret etti.

1

İlgili içerikler

Gösterilecek içerik bulunamadı