Gümrüklerde Kontrol Sistemi Hızlanıyor!

Gümrüklerde Kontrol Sistemi Hızlanıyor!

Ekonomi Bakanlığı gümrüklerdeki işlemlerin daha hızlı hale gelmesi için bir düzenlemeyle; TAREKS sisteminde sürekli onay aldığı için olumlu kaydı bulunan ürün grupları denetim ayağını atlamayı, bu yolla zaman kaybının önüne geçmeyi planlıyor.

Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün harekete geçmesi ile birlikte; önümüzdeki dönemde devreye konacak yeni bir uygulamayla TAREKS’te sürekli onay alıp denetim aşamasını geçen ürün gruplarının denetim ayağını atlaması sağlanacak ve böylece kriterleri sistemce kesin olarak bilinen ürün grupları denetime düşmeyecek. Böylece zaman israfının da önüne geçilecek.

Bu yeni uygulamanın haberi, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen “TSE Uygulamalarının Son Dönemlerde Dış Ticarete Etkileri” konulu zümre toplantısında verildi.

Toplantıda sektörün sorunlarına da değinildi. Sektörün personel ihtiyacının çok fazla olduğunu belirten İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sezen, bu durumun bunun zaman kaybına neden olduğunu belirtti.

Açılış konuşmasını yapan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu ise; İş dünyası olarak kalitenin önemini çok iyi biliyoruz. Standartları iyi belirlenmiş bir hizmet temeli sağlam bir bina gibidir. Önümüzdeki süreçte TSE çalışmalarında özel sektörün rolünün daha aktif hale gelmesini isteyeceğiz. İş dünyasının ihtiyaçları araştırılmalı ve işbirliği artırılmalı” diye konuştu.

 

 

2