Haziran Ayı Mevzuat Değişiklikleri

Haziran Ayı Mevzuat Değişiklikleri

  • GTB-İRİS Kapsam Dışı Müracaatları İçin Yeni bir düzenleme yapılmıştır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından 2016/3 sayılı genelge yayınlanmış ve aşağıdaki duyuru yapılmıştır.

”Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca Denetlenen Bazı Tüketici Ürünlerinin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2016/25) kapsamında yapılan ürün güvenliği denetimlerinde; ithalatçılar tarafından kapsam dışı olarak beyan edilen ürünlere ilişkin başvurular, 02.01.2017 tarihinden itibaren GTB-İRİS üzerinden yapılacaktır.”

2016/25 sayılı genelge ekinde belirtilen GTİP lerde yer almakla birlikte ürün tanımı olarak tebliğ kapsamı dışında kalan ürünler için program üzerinden 02.01.2017 tarihine kadar başvuru yapılmayacak, ilgili beyannameye ürünlerin kapsam dışı olduğu belirtilmek suretiyle işlemler tamamlanacaktır.

  • Bağlayıcı tarife bilgisi işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesi ile ilgili bir tebliğ yayınlanmış ve yükümlünün elektronik ortamda başvuru yapabileceği Bağlayıcı Tarife Bilgisi Başvuru modülü devreye alınmıştır.

Sisteme http://uygulama.gtb.gov.tr/btbbasvuru Adresinden veya e-işlemler > BTB e-Başvuru adresinden ulaşılabilir. BTB e-Başvuru yükümlü kılavuz dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

  • Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında bir Yönerge yayınlanmış olup 01.07.2016 tarihi itibariyle, Gemilere yüklenecek dolu konteynerlerin brüt ağırlıklarının tespit edilerek doğrulanması, doğrulanmış brüt ağırlık bilgisinin söz konusu konteynerlerin  taşıma evraklarında belirtilmesi ve doğrulanmış brüt ağırlık bilgisinin gemi yükleme planlarının hazırlanmasında kullanılmasını teminen liman yönetimine evrakların iletilmesi gerekmekte olup, doğrulanmış bürüt ağırlık bilgisi bulunmayan dolu konteynerler 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren gemilere yüklenmeyecektir.
  • Dahilde İşleme Rejimi kapsamı beyannamelerde muafiyetler, ve/veya satır kodu, yan sanayici veya Dahilde işleme izin belgesi veya Dahilde işleme izni sahibi bilgileri ile beyannamedeki diğer kutularda yapılacak düzeltmelerle ilgili açıklamaların yer aldığı 2016/8 sayılı genelge yayınlanmıştır.
  • TCDD tarafından yapılan taşımalar için, uluslararası demiryolu taşımacılığında kullanılmakta olan “CIM” belgesinin transit beyannamesi olarak kullanılabileceğine dair bir yazı yayınlanmıştır. Dolayısıyla, Ortak Transit Sözleşmesine taraf olan ülkelerden (AB ülkeleri, EFTA ülkeleri, Makedonya ve Sırbistan) Türkiye’ye ve Türkiye’den bu ülkelere yönelik demiryolu taşımalarında transit beyannamesi düzenlenmesi gerekliliği ortadan kalkmış bulunmaktadır.
  • Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yapılacak ek süre müracaatlarında öncelikle Dahilde İşleme Rejim Kararı ve 2016/12 sayılı tebliğde yer alan süre uzatımı ve ek süre hükümlerine istinaden talepte bulunulması, Gümrük Kanununun 241. maddesinde yer alan 1 ve 2 aylık sürelerin ise bundan sonra kullanılması gerektiği ve uygulama şekliyle ilgili açıklamaların yer aldığı bir yazı yayınlanmıştır.
  • Getiren kişinin yurt dışında yerleşik olma şartını taşımadığı(365 gün içerisinde en az 185 gün yurt dışında yaşanması gerekir.) fakat yanlışlıkla girişi yapılan yabancı plakalı araçların, bu durumlarının tespiti halinde, Gümrük Kanununun 238. maddesine göre cezaya tabi tutulacağı (gümrük vergileri tutarının dörtte biri oranında) ve aracın yurt edileceği ile ilgili bir uyarı yazısı yayınlanmıştır.
  • Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithalatı yapılan plastik hammaddelerinin işlenmesi neticesinde ortaya çıkan plastik hurdaların, ikincil işlem görmüş ürün olarak ithalatında KDV nin muaf olarak uygulanmaması gerektiği (3915 GTİP de KDV muaf olarak uygulanmaktadır.) ile ilgili uyarı yazısı yayınlanmıştır.
  • Uluslararası Karayolu Taşımacıları Birliği(IRU) tarafından Tır Karneleri üzerinde değişiklikler yapılmıştır. 4, 6, 14 ve 20 yapraklı karneler yerine 01.07.2016 tarihinden itibaren 6 ve 14 yapraklı karneler kullanılacak olup stoklar tükeninceye kadar eski karneler kullanılmaya devam edilecektir.
  • 4011 GTİP de yer alan Çin Menşeli dış lastiklerin ithalatında uygulanmakta olan anti-damping vergilerinin devamı ile ilgili nihai bir gözden geçirme soruşturması açılmıştır.
  • Avrupa Birliği, Arnavutluk, Bosna Hersek, Fas, Filistin, Gürcistan, İran, İsrail, Karadağ, Makedonya, Mısır, Morityus, Sırbistan, Şili, Tunus ve Ürdün menşeli bazı tarım ve işlenmiş tarım ürünlerinin ithalatında tarife kontenjanı uygulanması hakkındaki tebliğler 19.06.2016 tarihli resmi gazetede yayınlanmıştır.
  • Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Kapsamındaki eşyaların AB mevzuatına uyum çerçevesinde kümülasyon olanaklarından faydalanabilmesi ile ilgili bir tebliğ yayınlanmıştır.
  • İhracatçı firmaların, ürettikleri ürünlerden yurt dışına beraberlerinde götürdükleri numune niteliğindeki eşyaları, çıkışta ayrıntılı faturayı gümrük personeline imzalatmak şartıyla tekrar geri getirebilmelerinde bir sakınca bulunmadığına dair bir yazı yayınlanmıştır.
  • Serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulan eşyaya ilişkin olarak, yapılan beyan ile muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda yapılan tespitlere yönelik işlemlere ilişkin Gümrük Kanununun 235 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (c) bendi uygulamaları(gümrüklenmiş değerin 2 katı para cezası ve eşyanın müsaderesi) hakkında  açıklamaların yer aldığı 2016/9 sayılı genelge yayınlanmıştır.
  • 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 194. Maddesi  kapsamında hazine kaybına yol açılmaması ve sonradan kontrol taleplerinde yurt dışı gümrük idarelerine eşyanın serbest dolaşımda olup olmadığına ilişkin olarak doğru bilgi verilebilmesini teminen, Gümrük idarelerince Dolaşım Belgelerinin vize edilmesi aşamasında Telafi Edici Vergi doğup doğmadığının incelenerek mevzuat hükümleri çerçevesinde işlem yapılması gerektiği hakkında bir yazı yayınlanmış olup, ihracat işlemleri esnasında TEV doğup doğmadığı kontrol edilecektir.
  • Karayolu ile gelip, hava ve deniz limanlarında bulunan Gümrük Müdürlükleri denetimindeki geçici depolama yerlerine alınmak istenilen eşyalarla ilgili olarak, Bölge Müdürlüğünden görüş sorulması ve alınacak talimata istinaden hareket edilmesi gerektiği ile ilgili Ambarlı Gümrük Müdürlüğü bir yazı yayınlamıştır.
  • Motorlu kara taşıtlarının ithalatının yapılabileceği yetkili gümrük müdürlüklerine Dilovası Gümrük Müdürlüğü ilave edilmiştir.
  • Deri Ve Deriden Mamul Eşya Ve Ayakkabı ithalatının yapılabileceği yetkili gümrük müdürlükleri arasına Gemlik ve Yalova Gümrük Müdürlükleri ilave edilmiştir.
  • Çin Menşeli 7210.70.80.90 GTİP de yer alan boyalı sacların ithalatında %23.4 oranında anti-damping vergisi uygulaması başlatılmıştır.
  • 21 GTİP de yer alan canlı damızlık sığırların ithalatında uygulanan gümrük vergileri Güney Kore, Malezya ve AB ülkeleri için sıfırlanmıştır.
  • Menşe şahadetnamesi muhteviyatı eşyanın birden fazla menşeli olması halinde, söz konusu belgenin 6 numaralı kutusunda her bir kalem eşyanın menşei ile ilgili detaylı açıklamalara yer verilmesi gerektiği ile ilgili yazı yayınlanmıştır.
  • 8409 tarife pozisyonunda yer alan alüminyum silindir kapaklarının ithalatında 9$ kg gözetim fiyat uygulaması başlatılmıştır. Uygulama 25.06.2016 tarihinden itibaren 30 gün sonra yürürlüğe girecektir.
  • Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile,Teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar kısmına ”yurt dışından temin edilecek güneş panelleri” ibaresi eklenmiştir.
  • TRT Bandrol ücretlerini belirleyen kararda değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklikler özet olarak aşağıdadır;

–Radyo tüner kartları dahil, motorlu kara taşıtlarında kullanılmaya mahsus olsa dahi radyo, portatif radyo-teyp, radyo-pikaplardan %16 oranında bandrol ücreti tahsil edilecektir.

–Cep telefonlarından;

—–Dahili tüner ile radyo ve /veya TV yayını alabilenlerden %7,

—–İnternet bağlantısı yoluyla radyo ve/veya TV yayını alabilenlerden %6

oranında bandrol ücreti tahsil edilecektir.

–TV tüner kartlarından %10 oranında bandrol ücreti tahsil edilecektir.

–Taşıtlarda kullanılmaya mahsus navigasyonlu multimedya cihazlarından %8 oranında bandrol ücreti tahsil edilecektir.

–Bilgisayar ve Tabletlerden;

—–Dahili tüner ile radyo ve/veya TV yayını alabilenlerden %3

—–İnternet bağlantısı yoluyla radyo ve/veya TV yayını alabilenlerden %2

oranında bandrol ücreti tahsil edilecektir.

  • D-8 üyesi ülkelerden Bangladeş ve Mısır(prosedürleri tamamlanmamıştır)hariç olmak üzere, diğer D-8 üyesi olan Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan menşeli olup 28.06.2016 tarihli resmi gazetede yayınlanan ithalat rejim kararına ek kararda GTİP leri yer alan ürünlerin D-8 menşe belgesi ile ithalatlarında 01.07.2016 tarihi itibariyle karşılarında gösterilen oranda gümrük vergisi uygulanacaktır.
  • Dahilde işleme İzin Belgesi/Dahilde İşleme İzni ihracat taahhütlerinin kapatılması için diğer kurumlarca verilen bilgi ve belgelerin temininden kaynaklı gecikmeler nedeniyle mağduriyet oluşmaması adına, başvurunun resmi evrak girişiyle tevsik edilmesi kaydıyla işlemlerin bekletilmesi ve belgelerin ibrazı için 1 aylık süre verilmesi ile ilgili bir yazı yayınlanmıştır.
2