Howard Schultz ve Starbucks Hikayesi

Howard Schultz ve Starbucks Hikayesi

Starbucks CEO’su Schultz, üniversiteyi futbol bursuyla okudu. Önce Xerox’ta çalışan Schultz, daha sonra Starbucks isminde bir kahve dükkanını üzerine aldı.

O dönemde sadece 60 şubesi bulunan Starbucks’ın şimdi dünya çapında 16 binden fazla şubesi var. Schultz, 1987 yılında ise Starbucks’ın CEO’su oldu.

Amerka Birleşik Devletlerinde Boston’a gittiğinizde; Harvard metrosunun biraz ilerisinde bir kahve dükkanı vardır ve içeri girince kendinizi günümüzdeki tipik kahve dükkanı zincirlerinden birinde bulursunuz. Ancak, adı Peet’s Coffeee olan bu dükkan, modern kafe kavramını ilk uygulayanlardandır ve Starbucks’ın ilham kaynağıdır. Starbucks her ne kadar 1971 yılında Seattle’da kurulmuş ise de, başlangıçta yerel bir kahve dükkanı idi. İlk kurucular kahveye meraklı Jerry Baldwin, Zev Siegl ve Gordon Bowker adında üç arkadaş idi.

Firma, Starbucks adını Herman Melville’in “Moby Dick” kitabından aldı. 1982’de Starbucks daha çok kahve dağıtıcısı olarak çalışmakta idi. Starbucks’ın kaderini değiştiren en önemli gelişme de bu dönemde oldu ve firmanın başına sorumlu olarak Howard Schultz getirildi. Aynı yıl, Schultz İtalya’dan Milano’ya bir ziyaret yaptı ve buradaki sokak kafelerinden çok etkilendi. Ancak, kısa sürede Seattle’da büyük başarı kazanan Starbucks en büyük sorunu 1992’de Schultz ve Starbuck C.E.O.’su Orin Smith diğer eyaletlere yayılmak için maddi destek bulmaya çalıştıkları zaman yaşadı. Bu girişimleri çok cesurca bulundu ve biraz da alayla karşılandı. O zaman hedeflenen 500 dükkan ya da şube hayal gibi gözükürken, 2005 yılında Starbucks 37 ülkede 10,741 şubeye sahip oldu. Starbucks markası 21. yüzyılın en büyük 75 global markası arasında anılmaktadır. 2005 yılında Fortune tarafından 7. kez “çalışılabilecek en iyi 100 firma“ arasına seçilmiştir.

2