İhracat Fırsatları Semineri İzmir’de Yapıldı

İhracat Fırsatları Semineri İzmir’de Yapıldı

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde düzenlenen Hindistan, Güney Kore ve Vietnam İhracat Fırsatları Semineri, ihracat uzmanlarının ve üyelerinin katılımıyla yapıldı. Seminerde Hindistan, Güney Kore ve Vietnam’daki ihracat fırsatlarına dikkat çekildi.

Oda binasında gerçekleştirilen seminerde konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, geleneksel ihraç pazarları olan Avrupa Birliği ve Ortadoğu ülkelerinin son zamanlardaki parite etkisi ile petrol fiyatlarındaki düşüş nedenleriyle alım güçlüğü çekmeleri sebebiyle ihracatta Asya ülkelerine odaklanılması gerektiğini kaydetti.

“KÜRESEL GÜÇ YÜKSELEN EKONOMİLERE KAYACAK”
Türkiye’ye yeni pazarlar kazandırılması ve ihraç pazarını mümkün olduğunca çeşitlendirilmesi gerektiğini belirten Ekrem Demirtaş, “Yapılan uluslararası araştırmaların önümüzdeki 30-35 yıllık süreçte, küresel ekonomik gücün Japonya, Kuzey Amerika, ve Batı Avrupa ülkelerinden, ‘yükselen piyasa ekonomilerine’ doğru kayacağını gösteriyor. 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyar kişiyi bulacağı öngörülüyor. Asya Kıtası ise 2050 yılında dünya nüfusunun yarısından fazlasının yaşayacağı bir kıta olacak. Tahminler, Hindistan’ın, 1,7 milyar nüfus ile Çin’in nüfusunu aşarak 1. Sıraya yerleşeceği yönünde. Hindistan’ın yükselen nüfusuna paralel olarak satın alma gücünün de iki kat artarak yüzde 14 seviyesine ulaşacağı ve ABD’nin payıyla başa baş hale geleceği tartışılıyor” dedi.

ASYA ÜLKELERİ EKONOMİDE ÜST SIRALARA ÇIKACAK
Demirtaş, 2014-2050 yılları arasında Vietnam, Malezya ve Filipinler gibi Asya ülkelerinin yüzde 4’ün üzerinde büyüyeceği ve dünya ekonomileri arasında üst sıralara doğru çıkacağının tahmin edildiğini kaydetti.
Türkiye ile Güney Kore arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının 2013 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Demirtaş, Güney Kore’den iş gezisi için yeni döndüğünü belirterek, teknolojileri hakkında bilgiler paylaştı.

BİLGİ VE TEKNOLOJİDE GÜNEY KORE ÖRNEĞİ
Güney Kore’nin yüksek katma değer ve inovasyona dayalı yeni ekonomik düzende çok şey öğrenilmesi gereken bir ülke olduğunu belirten Ekrem Demirtaş, “Güney Kore bilgi ve teknolojiyi nasıl yakaladıysa, Türkiye olarak biz de yakalamalıyız. Türkiye sanayi devrimini zaten kaçırdı. Baktığınızda şimdi ülkeler bilgi, teknoloji çağı, robot çağı, bulut teknolojisi ne derseniz deyin bunları yakalamaya çalışıyor. Bizim de elbet belli çalışmalarımız var ama maalesef etkin çalışma içerisine giremiyoruz. Kore’de gördüğüm teknolojiye erişiyorlar ama parlak zeka, şans ile değil. Elbet parlak zeka da kimi zaman etkili oluyor. Ancak onlara devlet bir fen lisesi adı altında bir lise sistemi getirmiş. Sınavla öğrencinin durumuna da bakarak liseye alıyor, eğitim veriyor. Liseyi de gördüm, sabah 7.00’de derse başlanıyor gece 23.00’e kadar. Bir katta kimya, bir katta fizik, bir katta da biyoloji laboratuvarları var. Binanın çatısında teleskopla uzayı izliyorlar. Güney Kore tesadüfen uzaya uydu göndermiyor. Ayrıca o lisenin tam karşısında yüksek teknoloji üniversitesi var ve teknoloji ileri düzeyde. Üniversitede üç Türk var. Bizler yapamayız diye bir şey yok ama eğitim almamız gerekiyor. Tesadüfler ile bir yere gelinmez” diye konuştu.

DIŞ TİCARET RAKAMLARI
Dış ticaret rakamları hakkında da bilgi veren Demirtaş, “Kore ile dış ticaret rakamlarına baktığımızda 7.6 milyar dolar ama bunun 568 milyon dolarını biz ihraç ediyoruz. Onlar yaklaşık 7 milyar dolar ihraç ediyor. Vietnam’a bakarsak denge içinde bir dış ticaret var çünkü daha gelişmemiş bir ülke. Hindistan ile 287 milyon dolar ihracatımız var ama ithalat 400 milyon dolar civarındadır” dedi. Demirtaş, üyelerinin talebi ile birlikte Asya ülkelerine iş gezisi düzenleyerek ticaretin artmasına katkı sağlayabileceklerini de sözlerine ekledi. Demirtaş’ın konuşmasının ardından Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanları Sinan Yüzal ve Arda Ocak, Hindistan, Güney Kore ve Vietnam’ın ihracat fırsatları ve dış ticaretleri hakkında paylaşımlarda bulunuldu.

1