İhracatçılara bir kötü haber de ABD’den geldi!

İhracatçılara bir kötü haber de ABD’den geldi!

Türkiye, Rusya ile yaşanan krizlerden sonra farklı pazar arayışı içerisindeyken, ABD’den ihracatçılara beklenmedik bir haber geldi.

Ekonomi Bakanlığı, ticarette engelleri çözme amaçlı hazırlanan genel ağ sitesini erişime açtı.

İhracatçı Türk iş adamlarına uyarılarda bulunulan sitenin ABD’ye  ait bölümünde, bu ülkenin besin ihracatında dava yaşandığı belirtilerek, “Ülkemizden meydana getirilen besin ürünleri sevkiyatında ABD gümrüklerinde FDA çeşidinden meydana getirilen rutin kontrollerde salmonella bakterisi yahut sarılık kadar hastalıklara veya esas ekincilik ürünlerinde dokuncalı böcek kalıntılarına rastlanmaktadır.

Neticesinde, ihracatçılarımız çeşidinden ürünün sevkiyatı öncesinde devletimizde meydana getirilen sınav ve çözümleme neticeleri ABD’nin otoriteleriyle paylaşılmakla birlikte, bahis konusu sınav neticeleri çerçevesinde mamüllerin salıverilmesi beklenir olmamaktadır. Yani FDA çeşidinden meydana getirilen sınav ve analizler belirleyici gösteriş oynamaktadır” denildi.

Bakanlık uyarısına göre, ithal ürünlere hem gümrük hem tüketicilere depar belgesi safhasında arama getiren ABD, “Terörizme Karşı Gümrük-Ticaret Ortaklığı (CTPAT)” kapsamında da araştırma yapıyor.

ABD, besin ürünlerinin yanında patlayıcı ve kimyasallara dair de hararetli düzen tetkik yapıyor. ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) besin mevzusundaki yetkilerinden biri de ihracatçı firma durumunda incelemek.

Bakanlığın uyarısına göre ABD’ye mal satmak isteyen Türk şirketler, ABD’li şirketler gibi önceden FDA’ya kayıt olmak zorunda. Amerikan makamlarının sıkı tuttuğu bir diğer alan da ülkeye sokulmaya çalışılan korsan CD ve Kitap gibi ürünler. ABD açısından bir diğer kritik nokta da daha önce çelik boru üreticilerinin takıldığı anti-damping önlemleri.

1