İHRACATTA İŞLEM SÜRESİ 8’DEN 1.5 GÜNE İNİYOR

İHRACATTA İŞLEM SÜRESİ 8’DEN 1.5 GÜNE İNİYOR

Dış ticarette elektronik sistemle işlem süreleri kısalıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gümrük idarelerince düzenlenen izinlerin tamamının elektronik ortama taşınması konusunda 9 bakanlıkla imzaladıkları protokol çerçevesinde başlattıkları çalışmayı yıl sonuna kadar tamamlayacaklarını belirtti. Bakan yeni sistemle ithalatta 13 günlük işlem süresinin 3 güne, ihracatta ise 8 günlük işin 1.5 güne ineceğini açıkladı.

Gümrük işlemlerinin hızlandırılmasının maliyetleri düşürürken, rekabet gücünü de artırdığını kaydeden Tüfenkci, gümrüklerde hem güvenliği artırmak hem de ticareti hızlandıracak önlemleri bir arada almak zorunda olduklarını belirtti. Mecliste bir grup gazetecinin gümrüklerde güvenlik başta olmak üzere, yapılan çalışmalar hakkındaki sorularını yanıtlayan Tüfenkci, ‘’Bizim gümrük kapılarında güvenliği sağlayacak tedbirlerin yanında ticareti artıracak ve kolaylaştıracak önlemleri de almamız gerekiyor. Sadece güvenlikçi anlayışla iş aksayabiliyor; her ikisini gözetecek bir hassasiyet gösteriyoruz’’ dedi.

İTHALAT VE İHRACAT İZİN BELGELERİ ELEKTRONİK ORTAMA TAŞINACAK

Gümrüklerde işlerin hızlandırılması için düzenlenecek belge ve izinlerin elektronik ortama taşıyacaklarını anlatan Tüfenkci, şu bilgileri verdi: ‘’Yıl sonuna kadar bu çalışmayı tamamlamayı ve elektronik ortama geçmeyi planlıyoruz. Tarım, Sağlık, İçişleri, Dışişleri, Ekonomi Bakanlıkları’nın da aralarında bulunduğu 9 bakanlıkla protokol imzaladık. Bütün verileri ve çalışmaları elektronik ortama taşıyacağız. Ekonomi Bakanlığı’nın ithalat ya da ihracat izni vermesi gerekiyor, bu elektronik ortamda olacak. Tır geçişleri elektronik ortama taşınacak. Tarım Bakanlığı’nın ithalat ve ihracatta uygunluk belgeleri var. Sağlık Bakanlığı’nın yine benzer işlemleri bulunuyor. Burada en büyük sıkıntı ürünlerin laboratuvarlarda uygun olup olmadığının incelenmesi sürelerine ilişkin, bazı ürünlerde süreyi öne çekemiyorsunuz, belli bir sürenin geçmesi gerekiyor.’’

1