İran’daki Tekstil Pazarı Büyüyor!

İran’daki Tekstil Pazarı Büyüyor!

Türk tekstilcileriyle İranlı yetkililer DEİK’in düzenlediği “İran’da Tekstil-Hazır Giyim Sektörlerinde İş Yapma ve Yatırım Semineri”nde bir araya geldi. Ocak ayında uluslararası ambargonun kaldırıldığı İran’la tekstil ve hazır giyim sektöründe olabilecek iş birlikleri bu seminerde masaya yatırıldı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül, “İran’ın şu ana kadar Avrupa, Rusya, Hindistan, Çin’le yaptığı anlaşmaların toplamı 200 milyar dolar civarında. Türk sanayicilerinin de finansman desteği alarak İran’da yerini alması önem arz ediyor.” dedi.

İran’da”fake” markaların tabelalarının 3 ay içinde söküleceğini bildiren Aygül, bu konuda İran’da marka çıkarmanın tam zamanı olduğunu dile getirerek; ”İran’da Türk malına ciddi bir talep var. Ticaretin yanı sıra iş birliği, yatırım da önemli. 2005 yılında Türkiye ile İran arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi ve yatırımların karşılıklı teşvikle korunmasıyla ilgili iki anlaşma yapıldı.Tercihli Ticaret Anlaşmasıyla da bu taçlandı. İki tarafın siyasi iradesi 30 milyar dolar ticaret hedefi gösteriyor ama maalesef 2012’den sonra ambargo koşulları ve ham madde fiyatları düşüşü nedeniyle ticaretimiz yarının altına düştü. Fakat bu aşılabilecek süreç.” şeklinde konuştu.

“Türk iş adamları aracıları ortadan kaldırıp İran’a direkt kendileri gelmeli”

İran Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Hamid Zadboom, Türkiye’nin ürettiği tekstil ürünlerinin İran’da rağbet gördüğünü belirterek, “Her iki ülkenin iş adamları da tekstilde iyi. Türk iş adamlarının bu konuda daha önde olduğu ortada. Türk malları İran’da çok beğeniliyor. Önceden bunlar çoğunlukla kaçak olarak geliyordu ama artık daha sistemli bir tekstil satın alma dönemi başlayabilir.” diye konuştu.

İran piyasasıyla çalışmak için İran sanayisinin yakından incelenmesi gerektiğini aktaran Zadboom, Türk iş adamlarına aracıları ortadan kaldırıp İran’a direkt kendileri gelmesi, insanlarla tanışması gerektiği çağrısında bulundu.

“1 milyar dolarda kalmamız çok geri kaldığımızı gösteriyor”

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve İHKİB Tahran Türk Ticaret Merkezi Komite Başkanı Ercan Hardal da, Türkiye’nin İran tekstil pazarında Avrupalıların gerisinde kaldığını belirterek, pazarla ilgili çalışmaların sürat kazanması gerektiğini söyledi.

Sektör paydaşlarının uzmanlaştığı konularda İran pazarında öncülük etmesi gerektiğini anlatan Hardal, “İHKİB olarak son 10 aylık dönemde toplam 14 milyar dolar gibi bir ihracatımız var. Burada İran’a da ciddi bir pay çıkarmak istiyoruz. Sektör paydaşlarından ve orada yeni iş yapmak isteyen girişimcilerimizden bize ulaşmalarını istiyoruz.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Kaynak: Dunya.com

0