İRAN’LA TİCARETTE SWİFT DÖNEMİ!

İRAN’LA TİCARETTE SWİFT DÖNEMİ!

Nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra İran’la ilgili ambargolar birer birer kaldırılıyor. Esir takasıyla başlayan adımlar, İran bankalarına “swift” yasağının kaldırılmasıyla devam etti.

2012’DE DURDURULMUŞTU

Yasağın kalkmasıyla İran Merkez Bankası, ülke bankalarının bundan böyle yabancı bankalarla para alışverişi yapabileceğini açıkladı. Dış ticarette bankalar arası döviz transferine imkan veren para nakil yöntemine “swift” deniyor. 2012’de tüm İran bankalarına swift yasağı getirilmişti.  Böylece ülkeye nakit transferi engellenmiş, İran’ın ithalat ve ihracat yapmasının önü teknik olarak kapatılmıştı. Yasağın kaldırılmasıyla artık İran bankaları uluslararası ticaret, para ve fon aktarımlarında yabancı bankalarla çalışabilecek.

RUHANİ YATIRIM TURUNA ÇIKIYOR

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, gelecek hafta temaslarda bulunmak üzere İtalya ve Fransa’ya gidecek. Bu ülke yetkilileriyle İran’da yatırım fırsatlarını görüşecek.

İLK İMZA MERCEDES’TEN

Alman Daimler şirketi, yaptırımların kaldırılmasıyla İran’da kamyon üretmek için anlaşma imzaladı. Khodro Diesel ve Mammut Group şirketleriyle niyet mektubu imzalayan Daimler, Mercedes markasıyla kamyon üretecek. Şirket yetkilisi  Wolfgang Bernhard, “İran’daki işlerimizi yeniden aktif hale getireceğiz” dedi

SÜRPRİZ ADIM: TWITTER’A DA ÖZGÜRLÜK

İran yönetimi yaptırımların kaldırılmasından sonra sürpriz bir adım daha atarak, Twitter  üzerindeki engellemeleri kaldırdı. İran’da görevli yabancı gazeteciler, pazartesi  günü Twitter  yasaklarını aşmalarını sağlayan VPN olmadan mesaj atabildiklerini yazdılar. Gazeteci Alborz Habibi, “Yaptırımsız İran’dan attığım ilk tweet” derken, New York Times’ın Tahran muhabiri Thomas Erdbrink de Twittter’a VPN olmaksızın bağlanabildiğini duyurdu.

0