İthalatta Riskli Ürün Takibi Kolaylaşıyor

İthalatta Riskli Ürün Takibi Kolaylaşıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ithalatta yeni dönemin bugün başlayacağını duyurdu. Tüfenkci, yeni işlem sayesinde riskli ürün ve firmaların takibinin daha kolay olacağını söyledi.
İthalatta yeni dönem bugün itibariyle başlıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi (İRİS) uygulamasıyla ithalat aşamasındaki ürün güvenliği denetimlerinin risk analizine dayalı olarak elektronik ortamda çağdaş kamu hizmeti anlayışıyla gerçekleştirilmesinin amaçlandığını söyledi. Tüfenkci, ‘’İthalat aşamasında şuraya buraya gitmektense, gerekli belgelerin elektronik ortamda sisteme yüklenmesiyle ilgili memurlarımız kontrollerini, denetimlerini yapıyor. Elektronik ortamda imzalarını atıyorlar ve ürün eğer sağlıklı ise ithalatına izin veriyor, sağlıksızsa izin vermiyorlar. Böylelikle zaman kaybı önleniyor’’ dedi.

Sahte Ürünler Mercek Altında

Tüfenkci, ‘’Belgelerin ilgili yerlerden elektronik ortamda karşılaştırma imkanı oluyor, sahtekarlık önleniyor. Aynı zamanda vatandaşın işlemleri de hızlanmış oluyor. Bu sistemi tek pencere sistemine de entegre ettiğimizde bu süre daha da kısalıyor’’ dedi.
Bu sistemle riskli firmaların analiz edilebileceğini vurgulayan Tüfenkci, ‘’İRİS sayesinde bir ürünü sahte çıkan ve taklit edilmiş ürünleri Türkiye’ye sokan firmaların diğer aşamadaki ithalatını da riskli görüp, onları da daha kontrol etme imkanına kavuşmuş oluyoruz’’ diye konuştu.

1