Kapıkule Sınır Kapısı’nda yeni dönem: Tabletli geçiş

Kapıkule Sınır Kapısı’nda yeni dönem: Tabletli geçiş

Kapıkule Sınır Kapısı’nda 2013 yılı Temmuz ayında, Türkiye’ye geçiş yapan araçların zaman kaybetmemesi açısından barkod sistemine geçilmişti. Sistemin işleyişine göre giriş işlemleri ve kontrolleri yapılan araçların sürücü kısmına yapıştırılan barkod, gümrükten çıkış kapısında görevlilerin cihazla okutup, kontrolünün sağlandığı tespit ediliyordu. Bu sayede gümrükten çıkışlarda gümrükten çıkış yapılırken yeniden kontrol edilmesi ve zaman kaybetmeleri engellenerek işlemler hızlanmıştı.
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Kapıkule Sınır Kapısı’nda, Türkiye’ye giriş yapan araçların bilgilerini tabletle sisteme giriyor. Gümrükten çıkan araçlar ise son çıkış kapısına geldiklerinden sistem üzerinden işlemlerin tamamlandığı bilgisi kontrol edilerek çıkış yapabiliyor. Yeni sistem sayesinde Türkiye’ye giriş işlemlerinin daha az sürede yapılması planlanıyor.
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı tüm sınır kapılarında uygulanacak sistemin pilot uygulaması önce Kapıkule’de başlatıldı. Barkod uygulaması hala İpsala Sınır Kapısı’nda devam ediyor.

1