Asset Grup CEO’su Uğur Tekin Akdeniz İhracatçılar Birliği Resmi yayını AKİB’e konuştu!

ub

Bu başarı hikâyesi nasıl başladı?

1977 yılında İstanbul’da doğdum. 1995’de, aynı zamanda baba mesleği olan gümrük müşavirliği sevdam, beni bu işin okulunda okumaya sevk etti ve Gümrük İşletme Bölümü’nü kazandım. 1998 yılında gümrük müşavir yardımcılığı, sonra da 2000’de, henüz 23 yaşındayken, o dönem Türkiye’nin en genç gümrük müşaviri olmaya hak kazandım. İki ayrı şirkette profesyonel olarak çalıştıktan sonra,2003’de aile şirketi olarak, dört kişilik bir ekiple ASSET Gümrük Müşavirliği’ni hayata geçirdik.

Tabii ki zorluklarla karşılaştık ama asla doğrularımızdan, kırmızı çizgilerimizden sapmadık; yılmadık, çalıştık. Önce bize güveni tesis ettik. Şükürler olsun ki; bugün geldiğimiz noktada, merkezimiz İstanbul dışında, Mersin ve Bursa Bölge Müdürlükleri ile işlem sayısı-nın yüksek olduğu ana gümrüklerdeki irtibat ofislerimizle dev bir ağ oluşturduk. Halen, ülkemizin saygın holdinglerinin yanı sıra küresel çaptaki hazır giyim, perakende, otomotiv ve ilaç markalarına; önemli basın yayın kuruluşlarına ve Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçı Firması araştırmasında yer alan birçok değerli firmaya hizmet veriyoruz.Diğer yandan, 2012 yılında faaliyete aldığımız  ASSET Lojistik AŞ ile WCA ağına dahil olan 187 ülke ve 774 limanda, 6 bine yakın acente ağıyla uluslararası taşımacılık alanında faaliyet gösteriyoruz.

ASSET Grup’un bir başka alâmetifarikası ise Lojiblog.com… Biraz bu platformdan söz edebilir misiniz?

Ülkemizde dış ticaret alanında son derece başarılı şirketler ve bu şirketlerde değerli, tecrübeli yöneticiler ve uzmanlar bulunuyor. Bu noktada her şirketin ayrı bir dış ticaret politikası, her dış ticaret yöneticisinin de farklı yetkinlikleri, eğitimleri, tecrübelerinden kaynaklı, farklı iş uygulamaları olduğunu görüyoruz. Öte yandan sektöre iş gücü yaratan birçok ba-şarılı okul, eğitim kurumu olmakla birlikte, temel teorik kütüphane bilgileri dışında objektif bilgi akışı ve pratiğe yönelik yeterince bir paylaşımın olmadığını gözlemliyoruz. Açıkçası bu alanlarda görmüş olduğumuz boşluğu gidermeyi, sektörümüze borcumuz olarak değerlendirip, sektörümüze katkı sağlamak istedik.
Bu sadece blog veya İnternet sitesi değil, dijital ortamda sektörden herkesin bir tık ile gelip mola vereceği ve nelerin olduğunu görebileceği bir saha… Burada yanlışları ve doğrularıyla sektörde olan her şeyi herkes öğrenebilir. Artık birkaç derginin arasına bu dev sektör ve onun fedakar emekçileri sıkışmayacak. Burada yeri geldiğinde kulis bilgileri de olacak. Parolamız ise “Her sabah bir tık lojiblog.” Lojiblog ile teknik olarak hedeflediklerimizi ise şöyle sıralayabilirim:

•Dış ticaret çalışanlarının objektif ve pratik bilgilere erişimini sağlamak; onları farklı ve yeni uygulamalar, yeni mevzuatlardan anlık haberdar etmek; yaşadığımız tecrübelerimizi paylaşmak, kısacası iş hayatlarını biraz kolaylaştırmak.
•Dış ticaret ile ilgilenen birimlerin hedef kartlarında bulunan; hız, maliyet ve yasal mevzuatlara uyum konularında tavsiyelerde bulunmak; pratik tüyolar vermek.
•Geleceğin dış ticaret ve lojistik yöneticileri olacak genç çalışanlar ve öğrenci arkadaşlarımızın gelişimlerine katkıda bulunmak, yetkinliklerini geliştirmek ve kariyer yollarında tavsiyelerde bulunup destek olmak.
•Sektörde kullanılan yeni teknolojiler ve gelişmelerden bahsetmek; bu gelişmelerin dış ticaret hayatına olumlu ve olumsuz etkilerinden bahsetmek.

2015 yılı sizin için nasıl tamamlandı?

ASSET Grup olarak 2015 yılı, yatırımlarımıza hız verdiğimiz bir yıl oldu. “Urla’dan Londra’ya, Şanghay’dan Şırnak’a,” sloganımızla, kapıdan kapıya teslim hedefimiz doğrultusunda süreçlerimizi tamamlamaya odaklandık. Biliyorsunuz, dış ticaret hacmindeki değişiklikler, lojistik ve gümrük müşavirliği sektörünü direkt olarak etkiliyor. 2014-2015 yılları ilk dokuz aylık veriler baz alındığında, ithalatta yüzde 11, ihracatta yüzde 9 oranında bir düşüş izleniyor ve bu düşüş, lojistik pazarının daralmasına anlamına da geliyor. Ancak biz, ASSET Grup olarak, yeni müşterilerimizin de aramıza katılımıyla hedeflerimizin biraz üzerinde, yaklaşık yüzde 20 civarında ciromuzu artırmayı başardık.

 

2