Mayıs Ayı Mevzuat Değişiklikleri

Mayıs Ayı Mevzuat Değişiklikleri

  • Mayıs ayının en önemli değişikliklerinden bir tanesi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca Denetlenen Bazı Tüketici Ürünlerinin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2016/25) (30.04.2016 T. 29699 R.G.) ekinde yer alan bazı tüketici ürünlerin GTB-İRİS (İthalatta Risk Esaslı Kontrol Sistemi) kapsamına alınmasıdır.

Bahsedilen tebliğ ekinde yer alan tüketici ürünlerinin denetimi daha önceden 2016/12 sayılı tebliğ ve 2012/4 sayılı genelge kapsamında gümrük kimyagerliğinde tahlil şeklinde yapılmaktaydı. 2016/12 sayılı tebliğ, yukarıda belirtilen tebliğ ile yürürlükten kaldırılmış olup listedeki tüketici ürünlerinin denetimi bundan sonra GTB-İRİS(İthalatta Risk Esaslı Kontrol Sistemi) kapsamında tareks sisteminde olduğu gibi risk analizine göre gümrük beyannamesinin tescil işleminden önce yapılacaktır.

Tebliğ 02.05.2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Daha sonra konu ile ilgili 2016/2 sayılı genelge yayınlanmış olup genelgeye göre;

–ATR dolaşım belgeli ve geri gelen eşyada işlemler tareks sisteminde olduğu gibi düzenlenmiştir. (Başvuru yapılmaktadır.)
–15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamı eşyada başvuru yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
–GTİP olarak tebliğ ekinde yer almakla birlikte belirtilen kullanım amacına uygun olmayan ürünler kapsam dışı olarak tanımlanmıştır fakat bu durumda da sistem üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir.
–Fiili denetime yönlendirilen ürünler için genelge ekindeki belgelerin başvuru günü dahil 30 gün içinde sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
–Fiili denetim İl Ticaret Müdürlüklerince yapılacak olup, belirlenecek laboratuvarlarda yapılacak tahlil ücretleri başvuru sahibince karşılanacaktır.
–Bu ürünlerin daha önceden gümrük kimyagerliğinde tahlili ile ilgili 2012/4 ve 2014/2 sayılı genelgeler yürürlükten kaldırılmıştır.
Programın kullanım ile ilgili şirketimizce bir kullanma klavuzu hazırlanmış olup söz konusu klavuza aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
http://www.lojiblog.com/services/viewer.php?data=1546

  • Olduklarından farklı görünen çakmaklar, tüketici ürünlerinin güvenlik risklerinin belirlenmesi ile ilgili tebliğ kapsamına alınmış ve piyasaya arzları, tebliğin yayımından 3 ay sonra uygulanmak üzere yasaklanmıştır.
  • 0102 GTİP de yer alan canlı sığırların ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranları yayımından 60 gün sonra yürürlüğe girmek üzere arttırılmıştır.
  • Mozambik’in GTS Kapsamında Prosedürünü Tamamladığına Dair Tebliğ Resmi gazetede yayınlanmıştır. Bu ülkeden FORM A belgesi kapsamında yapılacak ithalatlarda vergi indirimi uygulanabilecektir.
  • ÖTV Kanunu Eki 1 Sayılı Listede yer alan ürünlerin teminat işlemleri konusunda belirli vergi daireleri yetkili kılınmıştır. ÖTV mükellefiyeti ile ilgili işlemler sadece bu vergi dairelerinden yapılabilecektir.
  • 4011.10.00.90.12- (çelik kuşaklı radyal dış lastikler) ve 4011.20.10.00.19(diğerleri) GTİP’de yer alan dış lastiklerde 5$ kg gözetim fiyat uygulaması başlatılmıştır.
  • 2016/1 sayılı ithalat tebliği kapsamı eşyalar için düzenlenen izin yazılarının fiziksel ya da elektronik olarak düzenlenebileceği, elektronik olarak düzenlenecekler haricinde diğer izin yazılarının beyannameye eklenmesi, Tek Pencere Sistemi kapsamına alınan izinler de verilen numaranın beyannamenin 44. numaralı kutusuna kayıt şeklinde işlem tesisi, değişikliklerinin yer aldığı bir tebliğ yayınlanmıştır.
  • 9401-9403 pozisyonlarında yer alan mobilya ithalatlarında uygulanan gözetim fiyatı %50 oranında azaltılmıştır. Bir gümrük beyannamesi kapsamında brüt 150 kg’dan düşük olan işlemler gözetim fiyat uygulaması kapsamı dışındadır.
  • 0804.10 GTİP de yer alan hurma ithalatında %25 oranında uygulanan gümrük vergisi sıfır olarak değiştirilmiştir.
  • DİR-2006/12 Sayılı Tebliğde ve DİR 2007/2 Sayılı Tebliğde Bilgi ve Belge Sunumları İle İlgili değişiklikler yapılmıştır.
  • Çin menşeli sentetik veya suni liflerden belirli mensucat ve tekstil ürünlerinde CIF %70.44(azami 5$ kg) olarak uygulanmakta olan anti-damping vergisinin devamı ile ilgili yeni bir tebliğ yayınlanmıştır.
  • D-8 üyesi devletler arasında tercihli ticaret anlaşması çerçevesindeki ticarette eşyanın tercihli menşeinin tespiti hakkında yönetmelik resmi gazetede yayınlanmıştır.
  • Antrepolarda ve antrepo dışındaki yerlerde yapılacak elleçleme işlemleri hakkında detaylı açıklamaların yer aldığı bir tasarruflu yazı yayınlanmıştır.
  • 2016/1 sayılı TSE tebliği kapsamında yer alan standartlar kapsamı ürünlerin denetim usul ve esasları hakkında bir genelge yayınlanmıştır.
  • Tek Pencere Sistemi e-başvuru uygulaması kullanılarak kendi adına başvuru yapacak Mükelleflerin Gümrük Müdürlükleri’nden “Merkezi Bilge V2 Programı Kullanıcı Yetkisi” almaları gerektiği, İlgili Gümrük Müdürlüğü tarafından uygun bulunması halinde başvuru yapacak mükellefe “Merkezi Bilge V2 Programı Kullanıcı Yetkisi” verileceği, mükelleflerin bu yetki ile https://uygulama.gtb.gov.tr/tekPencere/ linkinden sisteme giriş yapabilecekleri ve işlemlerini gerçekleştirebilecekleri ile ilgili bir duyuru yayınlanmıştır.
  • Gümrük işlemelerinin kağıtsız ortamda yürütülmesi ile ilgili çalışmalar kapsamında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın diğer Bakanlıklarla koordinasyon çalışmaları devam etmekte olup, gerekli izinlerin tek pencere e-belge şeklinde elektronik olarak alınması ile ilgili genelgeler yayınlanmaya devam etmektedir. Mayıs ayı içerisinde;

–Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünce verilen ithal lisanslarının tek pencere e-belge kapsamına alınmıştır.
–2016/1 sayılı TSE ve 2016/9 sayılı CE tebliğine istinaden yapılacak denetimler tek pencere e-belge kapsamına alınmıştır.
–Gümrük Kontrolü Altında İşleme ile ilgili izinler tek pencere e-belge kapsamına alınmıştır.
–GTB-İRİS Programı Kapsamındaki Denetimler Tek Pencere E-Belge kapsamına alınmıştır.
–Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünce bugüne kadar yayınlanmış olan tüm tek pencere e-belge sistemi genelgeleri toplu olarak yayınlanmıştır.

  • Bankacılık sistemi dışında gerçekleşen ve yolcu beraberinde ülkemize getirilen veya götürülen nakitlerin giriş ve çıkışlarına ilişkin usul ve esaslarla ilgili 2016/1 sayılı genelge yayınlanmıştır.

Haziran ayı mevzuat değişiklikleri ile ilgili görüşmek dileğiyle…

2