Moldova Serbest Ticaret Anlaşması’nı Onayladı!

Moldova Serbest Ticaret Anlaşması’nı Onayladı!

11 Eylül 2014 tarihinde Türkiye ile Moldova arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) 31 Mart 2016 tarihinde Moldova Meclisince oy çokluğu ile onaylandı.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Vitalie Iurcu, Türkiye ile yürütülen STA sürecinin AB ile olan Ortaklık Anlaşması kapsamında yapıldığını, müzakereler sırasında her iki ülkenin ekonomik çıkarlarının dikkate alındığını ve bazı ürünlerin ithalatında kotaların belirlendiğini; tekstil, hazır giyim ve ayakkabı için gümrük vergilerinin sıfırlanacağını ifade etti.

Söz konusu Anlaşma, özellikle gıda ürünleri olmak üzere yerel pazarı korumak amacıyla, belirli ürünlerin ithalatının kısıtlanmasına imkan tanımaktadır.

Bakan Yardımcısı, STA’nın imzalanmasının Moldova’nın ekonomik gelişmesi için bazı avantajlar sağladığını, Moldova’nın AB ve BDT ülkeleri ile de benzer anlaşmaları olduğunu belirtti.

Bununla birlikte, Komünist Parti Milletvekilli Oleg Reidman, tekstil ürünlerinin Türkiye’den vergisiz ithalinin, ürünlerini sağ kıyısında da pazarlayan, Transdniyester Bölgesindeki tekstil üreticilerini zor duruma sokacağı, dolayısıyla anılan bölge ile ilişkilerinin daha da kötüleşmesine neden olabileceğini söyledi.

STA’nın uygulanmasına yönelik olarak, Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Valentina Buliga,  Moldova ve Türk temsilcilerinden oluşan bir Ortak Komitenin kurulduğunu, tarafların, anılan komite bünyesinde bir dizi ürüne imtiyaz sağlama olanağının da değerlendirileceğini söyledi.

1