Nakliyeciler Rusya Krizini Gümrük İyileştirmeleriyle Aşacak

Nakliyeciler Rusya Krizini Gümrük İyileştirmeleriyle Aşacak

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan’a yapılan taşımalarda sağlanacak önemli indirim ve iyileştirmelerin özellikle Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrasında zorlaşan taşımalar için büyük kolaylık getireceğini belirtti.

Şener, yaptığı açıklamada, UND’nin girişimleri ve ilgili bakanlıkların destekleri sonucunda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla Ekim ayında kurulan “Azerbaycan Transit Yük Taşımaları Koordinasyon Şurası”nın davetiyle Bakü’ye gittiklerini ve buradaki görüşmelerden sektör için önemli kararlar çıktığını iletti.

Görüşme sonucunda Azerbaycan gümrüğünde nakliyecilerden alınan giriş izin ücreti, yol vergisi, şehir giriş ücreti, kantar, sigorta ve muhtelif giderlerin bazılarının kaldırıldığını belirten Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk nakliyeciler bu ülkeye girerken kantar, sigorta gibi ücretleri ödemeyecek. Toplamda 520 doları bulan bu masraflar 220 dolara indirildi. Mühürlü araçlara gümrük girişinde yapılan kantar ölçümü yol boyunca yapılan kontrollerde de geçerli sayılacak ve kantar kaynaklı ölçüm farklarına ayrıca bir işlem uygulanmayacak. Tehlikeli madde tanımlamasında ADR Konvansiyonu listesi esas alınacak. Bakü-Aktau arasındaki Ro-Ro ücretleri de 3 bin 380 dolardan 2 bin 133 dolara indi.”

Şener, Kazakistan-Aktau Limanı’ndaki muhtelif masraflarla ilgili girişimlerinin devam ettiğine değinerek, Bakü-Aktau için her Salı ve Cuma günü Bakü’den, Aktau-Bakü için her Çarşamba ve Cumartesi Aktau’dan düzenli seferler yapılacağını açıkladı.

Türkmenistan’ın ikinci gemisinin iki hafta içinde seferlerine başlayacağı bilgisini veren Şener, bu geminin sefere başlamasıyla birlikte Azerbaycan tarafının da Türkmenistan ile aynı anda indirim yapacağını kaydetti.

Fatih Şener, iki yıldır sergilenen çabalar ve kamu kurumlarıyla birlikte Bakü’ye yaptıkları ziyaretlerin sonuç verdiğini aktararak, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan’a yapılan taşımalarda önemli indirimler ve iyileştirmeler sağlanacağını ifade etti.

Şener, yapılan anlaşmaların özellikle Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrasında zorlaşan Kazakistan ve Türkmenistan taşımaları için çok büyük kolaylık getireceğini vurguladı.

1