Rusya krizi en çok hangi sektörü etkiledi

Rusya krizi en çok hangi sektörü etkiledi

Eleman.net’in farklı sektörlerden yaklaşık 8 bin firma yetkilisinin katılımı ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Türkiye-Rusya krizinden olumsuz anlamda etkilenmediğini belirten firmaların oranı yüzde 50’nin üzerinde. Krizin ihracatlarını olumsuz etkilediğini belirtenlerin oranı yüzde 7,4 olurken, bu alanda ilk iki sırayı tekstil ve imalat sektörleri aldı.

2015 yılının Kasım ayında, Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçağının sınır ihlali yapmasının ardından düşürülmesi ile başlayan Türkiye – Rusya krizi hangi sektörü nasıl etkiledi? Mavi yaka ve ara kademe pozisyonlarda lider insan kaynakları platformu Eleman.net’in bu sorunun yanıtını bulmak için gerçekleştirdiği araştırmaya göre, firmaların yarısından fazlası Rusya krizinin etkilerini hissetmedi. Eleman.net’in yaklaşık 8 bin firma yetkilisinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmaya göre, “Rusya ile yaşanan kriz ortamı (siyasi kriz), şirket faaliyetlerinizi nasıl etkiledi?” sorusuna firmaların yüzde 52,2’si “Etkilemedi” yanıtını verdi. Yüzde 20,7’lik bir kesim Rusya krizinin firmalarının 2016 planlamalarını değiştirmesine neden olduğunu söylerken, bütçelerinin olumsuz etkilendiğini belirtenlerin oranı yüzde 12 oldu. Krizin, firmalarının ihracatını düşürdüğünü ifade edenlerin oranı ise yüzde 7,4- olarak gerçekleşti. Rusya krizinden etkilenmeyen ilk üç sektör incelendiğinde, hizmet, Bilgisayar/ BT / İnternet ve eğitim sektörlerinin ilk üç sırayı aldığı görülüyor. Krizin ardından planlarının değiştiğini ifade eden sektörler arasında imalat ilk sırada yer alırken, şirket bütçesinin olumsuz etkilendiği üç sektör ise inşaat, gıda ve otomotiv olarak sıralandı. Krizden en çok etkilenen grup olarak nitelendirilebilecek, ihracatın düşüş kaydettiği sektörlerde tekstil ve imalat, sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 15,4’lük oranları ile ilk iki sırada yer aldı.

İnşaat ve tekstilde bütçeler etkilendi

Sonuçları değerlendiren Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, “Beklendiği gibi, 2016 bütçelerinin etkilendiğini belirten sektörlerde inşaat ve tekstil ön plana çıkıyor. Ancak burada sevindirici olan, Rusya krizinin şirket faaliyetlerine yansımadığını belirten firmaların oranının yüzde 52 gibi yüksek bir oranda bulunması. Önümüzdeki süreçte ise otomotiv, gıda, imalat ve hizmet sektörlerinin Rusya krizine bağlı olarak gelir düşüşü beklenen sektörler arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Bu sektörlerin 2016 senesinde daha fazla kan kaybetmemeleri adına, iki ülke nezdinde ticari ilişkilerin tekrar düzeltilmesi ve diğer global pazarlara açılmak için, DEİK ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bu sektörlere destek sağlaması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

0