Asset Grup
Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Tebliği---
MVZ204876

Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği ile ilgili 6 seri numaralı Gümrük Genel Tebliği yürürlükten kaldırılmış olup yeni Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Tebliği ektedir.

Yeni tebliğin getirdiği önemli değişiklikler aşağıdadır.

-----Tebliğin tanımlar maddesine “günlük rapor” ibaresi eklenmiş olup, AN6 ve AN8 işlemleri için sayım tutanakları ve diğer önemli olaylara ilişkin bilgileri içeren günlük rapor sunma zorunluluğu getirilmiştir. Günlük rapor ibrazı ve raporda yer alan bilgilerle ilgili işlemlerin nasıl yapılacağına dair hükümler tebliğde açıklanmıştır.

-----OK1 kapsamında düzenlenen tespit raporlarının onaylanmış kişi statüsü mevzuatı uyarınca belirlenen formata uygun bir şekilde hazırlanmadığı, bilgi ve belgelerin eksik veya hatalı incelendiği, raporun belirlenen süreler içinde hazırlanmadığı ve tespit sözleşmesine taraf olan yetkilendirilmiş gümrük müşaviri ile olumlu tespit raporunu düzenleyen kişinin birbirinden farklı olması durumlarında Gümrük Kanunu’nun 241 inci maddesine istinaden usulsüzlük cezası uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

-----Tespit raporlarının bir nüshasının kâğıt ortamda ilgili Gümrük idaresine sunulma zorunluluğu kaldırılmıştır.

-----AN6 ve AN8 tespit işlemlerinde, aynı gün içerisinde gerçekleşen tüm giriş ve çıkış işlemleri için tek bir tespit dosyası açılacaktır.

-----AN6, AN8, AN7 tespit işlemlerine ilişkin olarak yükümlü ile yetkilendirilmiş gümrük müşaviri arasındaki sözleşmenin, en fazla iki yıl süreli olarak yapılması hükmü bir yıl olarak değiştirilmiştir.

-----Tespit işlemi yapılacak süre içinde antrepoya eşya giriş ve çıkışı olmasa dahi AN7 tespit raporu düzenlenir hükmü düzenlenmez olarak değiştirilmiştir.

-----Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirlerinin mesleki ve akademik unvanı dışında; sahip olunan başka unvanları kullanamayacakları hükme bağlanmıştır.

-----Yetkilendirilmiş gümrük müşavirininGümrük Kanununun geçici 6 ncı maddesiuyarınca meslekten çıkarma cezası ile cezalandırılması durumunda yetki belgelerinin geri alınacağı ve bu kişilere bir daha yetki belgesi düzenlenemeyeceği tebliğde ayrıca düzenlenmiştir.

-----Tebliğin AN6 ve AN8 ile ilgili günlük rapor tanzimi ve ibrazına yönelik hükümleri 2 ay sonra (Yürürlük Tarihi:10.11.2020), diğer hükümler yayımı tarihinde (bugünden itibaren) yürürlüğe girecektir.

Bu e-posta bildirim tercihleriniz düzenli Mevzuat Bülteni almak üzere ayarlandığı için gönderilmiştir. Eğer mevzuat bildirimlerini almak istemiyorsanız lütfen linke tıklayarak optimus@assetgrup.com.tr e-psota adresine konusunda "unsubscribe" yazan boş bir mail atınız.

Telif Hakkı © 2003-2015 Asset Grup. Tüm hakları saklıdır.
Ek dosya: Yetkilendirilmis Gumruk Musavirligi Tebligi.docx