Asset Grup
Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı ve İthalatına Dair Yönetmelik Taslağı
MVZ215091

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı ve İthalatına Dair Yönetmelik Taslağı” görüşlere açılmıştır.

Taslak hakkındaki görüş ve önerilerin, “Görüş Bildirme Forumu’na işlenmiş olarak gönderilmesi talep edilmektedir.

Konu ile ilgili Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı duyurusuna aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://cygm.csb.gov.tr/taslaklar-i-443

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye, Tehlikeli Kimyasalların ihracatında AB'de yürürlükte olan 649/2012 sayılı PIC (-Prior Informed Consent) regülasyonuyla kendi mevzuatını uyumlaştırmış olacaktır.

Yönetmelik, Rotterdam Sözleşmesi kapsamında ön bildirim kabul prosedürüne tabi kimyasalları ve yasaklanmış veya kısıtlanmış kimyasalları kapsamakta ve bu kimyasalların ihracatçılarına ön bildirim yükümlülüğü getirmektedir.

Söz konusu yönetmelik kapsamı kimyasallar, tehlikeli endüstriyel kimyasallar, biyosidal ürünler ve bitki koruma ürünleridir.

Yönetmelik kapsamındaki bir kimyasal ihraç edilmek istendiği takdirde, ihracat tarihinden en geç 35 gün öncesine kadar Bakanlığa bildirimde bulunulmak zorunda kalınacaktır. Bildirim, Yönetmeliğin Ek-3’ünde yer alan bilgileri kapsayacak şekilde hazırlanmalıdır. Bakanlık ihracatçı tarafından gönderilen bildirimin Yönetmeliğin Ek-3’ü ile uygunluğunu kontrol edecek ve bildirimin eksiksiz olması durumunda ithalatçı tarafın veya diğer ülkenin yetkili merciine bu bildirimi gönderecektir.

Bakanlık ithalatçı tarafın veya diğer ülkenin yetkili merciinin kimyasalın planlanan ilk ihracatından en geç 20 gün öncesine kadar bu bildirimi almalarını sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri alacaktır.

Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2’sinde listelenen maddeleri ve bu maddeleri içeren Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik kapsamında etiketleme hükümlerine tabi karışımları ihraç eden ihracatçı veya ithal eden ithalatçı her yılın ilk çeyreğinde bir önceki yıla ait ihraç veya ithal ettiği miktar konusunda Bakanlığı bilgi vermek zorunda olacaktır.

Yönetmeliğin yayımlandıktan 3 ay sonra yürürlüğe gireceği öngörülmüştür.

Bu e-posta bildirim tercihleriniz düzenli Mevzuat Bülteni almak üzere ayarlandığı için gönderilmiştir. Eğer mevzuat bildirimlerini almak istemiyorsanız lütfen linke tıklayarak optimus@assetgrup.com.tr e-psota adresine konusunda "unsubscribe" yazan boş bir mail atınız.

Telif Hakkı © 2003-2015 Asset Grup. Tüm hakları saklıdır.