Asset Grup
Geçici İhracat Nedir?
MVZ215092

GEÇİCİ İHRACAT NEDİR?

Gönderildiği ülkede geçici bir süre kaldıktan sonra ve bu süre zarfında herhangi bir değişikliğe uğramaksızın Türkiye’ye getirilecek olan eşyanın gümrük işlemleri “geçici ihracat” olarak adlandırılır.

Geçici olarak yurt dışına gönderilebilecek eşya ile ilgili bilgiler, eşya türüne göre aşağıdadır.

TİCARİ NİTELİKTE OLMAYANEŞYA

Geçici olarakTürkiye Gümrük Bölgesidışına çıkarılan ticari nitelikte olmayan eşyanın üç yıl içerisinde ayniyetine uygun olarak yani değiştirilmeksizin geri getirilmesi gerekmektedir. Doğal afet, savaş hali gibi belirli koşullarda bu sürenin uzatılması mümkündür.

TAŞITLAR

Geçici çıkış yapan araçların üç yıl içerisinde Türkiye’ye geri getirilmesi gerekir.
Ancak bu süre içerisinde, yurtdışında ağır hasar görmesi, getirildiği ya da geçtiği ülkelerin adli makamlarınca el konulması, arızalanması, sürücünün tutuklanması veya hastalanması ya da doğal afet, getirildiği veya geçtiği ülkedeki iç karışıklık gibi beklenmeyen haller veya zorunlu sebeplerle Türkiye’ye geri getirilememesi durumunda, süre uzatımı yapılabilir. Süre uzatma talebi ilgili gümrük müdürlüğüne yapılır, süre uzatmaya ilişkin dilekçeye ispat edici belgeler eklenir.

SİNEMA-TELEVİZYON FİLMLERİ VE SES BANTLARI

Sinema-televizyon filmleri ile ses bantları geçici olarak ihraç etmek istenebilir. Buna ilişkin başvurunun doğrudan gümrük müdürlüklerine yapılması gerekir. Gümrük müdürlüğü tarafından onaylanan beyanname hariçte işleme izni hükmündedir. Geri gelen sinema-televizyon filmleri ve ses bantlarının ithalat vergileri, gümrük kıymeti olarak beyan edilen işçilik veya işleme masraflarına eşit bir tutar dikkate alınarak hesaplanır.

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ KAPSAMINDAKİ EŞYA

Yurt dışında üstlenilen inşaat, tesisat, montaj, mühendislik, proje, müşavirlik, işletme, bakım ve onarım gibi işlerle ilgili her türlü makine, teçhizat ve ekipmanın geçici ihracı ile üstlenilen projede kullanılacak inşaat malzemeleri ve işçilerin ihtiyacı olan tüketim maddelerinin geçici ihracatına ilişkin başvurular Ticaret Bakanlığına yapılır.
Bu eşyanın yurt dışında kalma süresi azami 3 yıldır, ancak bu süre Ticaret Bakanlığı’nca uzatılabilir.

TİCARİ KİRALAMA KAPSAMINDAKİ EŞYA

Ticari kiralama, eşyanın kira bedeli karşılığı belirli bir süre kullanılmak üzere geçici olarak Türkiye gümrük bölgesi dışına veya serbest bölgelere çıkarılmasıdır. Gerekli belgelerle gümrük idaresine başvurulur. Gümrük idaresinin onayladığı beyanname izin hükmündedir, ayrıca bir belge düzenlenmez.
Süre, 3 yıllık süreyi aşamaz. Ancak bu süre, bitiminden önce başvurulmak kaydıyla, ilgili gümrük müdürlüğünce ticari kiralama sözleşmesinde belirlenen süre kadar uzatılabilir.

FİNANSAL KİRALAMA KAPSAMINDAKİ EŞYA

Finansal kiralama yoluyla yapılacak ihracat talepleri, kiracı firma veya kuruluşla yapılan sözleşmenin aslı veya noter tasdikli örneği ile sözleşmenin yeminli tercümanca yapılmış olan Türkçe tercümesi ile birlikte çıkış işlemlerinin yapılacağı gümrük müdürlüğüne yapılır. Gümrük müdürlüğü tarafından onaylanan beyanname izin hükmündedir.
Finansal kiralama yoluyla yapılacak ihracatta süre, azami 3 yıldır. Ancak bu süre, bitiminden önce başvurulmak kaydıyla, ilgili gümrük müdürlüğünce finansal kiralama sözleşmesinde belirlenen süre kadar uzatılır.

SERGİ VE FUAR EŞYASI

Yurtdışında düzenlenen sergi ve fuarlarda gösterilmek üzereTürkiye Gümrük Bölgesinden geçici olarak çıkarılacak eşya gümrük müdürlüğüne gümrük beyannamesi ile beyan edilerek, gümrük işlemleri tamamlanır.

GEÇİCİ İHRACATTA SÜRE SINIRI VAR MIDIR?

Geçici ihracat işlemlerinde süre azami 3 yıldır. Ancak bu sürenin bitiminden önce başvurulmak kaydıyla, ilgili gümrük müdürlüğünce süre verilebilir. Bunun için mücbir sebep veya beklenmeyen hali gösterir belgenin noter veya yurtdışı temsilciliğimizden onaylı Türkçe tercümesinin de dilekçeye eklenmesi gerekir.

GEÇİCİ İHRACATTA HANGİ DURUMLARDA VERGİ ALINIR?

Ek süre dâhil verilen sürelerden sonra geri getirilen eşya veya taşıtın vergileri serbest dolaşıma giriş rejimi hükümlerine göre tahsil edilir ve usulsüzlük cezası uygulanır. Ancak, 3 yıllık azami süre aşılmaksızın gümrük idaresince verilen sürenin aşılması durumunda vergiler tahsil edilmeksizin yalnızca usulsüzlük cezası uygulanır.

GEÇİCİ İHRACAT KESİN İHRACATA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR Mİ?

Geçici ihraç edilen eşyanın kesin ihracata dönüştürülmek istemesi halinde, kesin ihracata ilişkin gümrük beyannamesi düzenlenmesi ve ihracat rejimine ilişkin tüm işlemlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.

Bu e-posta bildirim tercihleriniz düzenli Mevzuat Bülteni almak üzere ayarlandığı için gönderilmiştir. Eğer mevzuat bildirimlerini almak istemiyorsanız lütfen linke tıklayarak optimus@assetgrup.com.tr e-psota adresine konusunda "unsubscribe" yazan boş bir mail atınız.

Telif Hakkı © 2003-2015 Asset Grup. Tüm hakları saklıdır.