Asset Grup
İthalatta Ödenecek Vergiler Nasıl Hesaplanmaktadır?
MVZ215139

İthal edilecek eşya için ödenecek olan gümrük vergileri, gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte yürürlükte olan gümrük tarifesi üzerinden hesaplanmaktadır.

Gümrük tarifesi aşağıdaki unsurlardan oluşmaktadır.


A-Türk Gümrük Tarife Cetveli,
B-Tamamen veya kısmen Türk Gümrük Tarife Cetveline dayanan veya bu cetvele alt açılımlar ekleyen ve eşya ticaretine ilişkin tarife önlemlerinin uygulanması için tespit edilen diğer cetveller,
C-Türk Gümrük Tarifesinin kapsadığı eşyaya uygulanacak olan;
-Gümrük vergi oranları,
-Tarım politikası veya tarım ürünlerinin işlenmesi sonucu elde edilen bazı ürünlere uygulanan özel düzenlemeler çerçevesinde alınan ithalat vergileri,

D-Türkiye'nin bazı ülkeler veya ülke grupları ile yaptığı ve tercihli bir tarife uygulaması gerektiren anlaşmalarda yer alan tercihli tarife uygulamaları,
E-Türkiye tarafından tek taraflı olarak bazı ülkeler, ülke grupları veya toprak parçaları için tanınan tercihli tarife uygulamaları,
F-İthalat vergilerinde, bazı eşyaya şartlı olarak uygulanacak muafiyet veya indirim uygulamaları,
G-Yukarıdakilerin dışında kalan diğer tarife uygulamaları,


Yukarıda belirtildiği üzere, Türk Gümrük Tarife Cetveli ve gümrük vergisi oranları, gümrük tarifesinin farklı unsurlarıdır.

Dış ticarete konu olan eşyanın tarife sınıflandırmasına Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yer verilmekte, eşyaya uygulanacak gümrük vergisi oranlarına ise, İthalat Rejimi Kararına ekli listelerde, ülkeler ve ülke grupları bazında düzenlenmiş olan ayrı ayrı sütunlarda yer verilmektedir.

Gümrük vergileri hesaplanırken üç temel faktör esas alınmaktadır.

--Eşyanın tarifesi,

--Eşyanın Menşei,

--Eşyanın Kıymeti,

İthalat sırasında ödenecek vergilerin türleri, oranları ve tutarları, ithal edilmek istenilen eşyanın tarife sınıflandırmasının, menşeinin ve kıymetinin gümrük idaresine beyanı ve bu beyanın gümrük idaresi tarafından kontrol ve tespit edilmesini takiben belirlenmektedir.


İthalat sırasında uygulanacak olan gümrük vergisi oranı ve döviz kuru açısından gümrük beyannamesinin tescil edildiği tarih büyük önem arz etmektedir. Çünkü ithalattan kaynaklanan gümrük vergilerini ödeme yükümlülüğü, gümrük beyannamesinin tescil edildiği tarihte başlamakta ve gümrük beyannamenin tescil edildiği tarihte geçerli olan gümrük tarifesi unsurlarına göre hesaplanmaktadır.


İthalat işlemlerinden alınacak vergiler tek başına gümrük idaresi tarafından belirlenmemekte, yapılan ithalattan gümrük vergisinin yanı sıra mali mevzuatla, dış ticaret mevzuatıyla ve bunların dışında kalan farklı kanunlarla belirlenen farklı vergiler alınmaktadır.

Bu kanunlar uyarınca dış ticaret işlemlerine vergi koyma yetkisi olan kurumlar, hangi ürünlerin ithalatında hangi vergilerin, hangi oranda alınacağına karar vermektedirler. Bu vergilerin çoğu ithalat gümrük işlemleri sırasında gümrük idaresi tarafından tahsil edilmektedir.


İthalattan alınan en yaygın vergiler, gümrük vergisi, ilave gümrük vergisi, toplu konut fonu, özel tüketim vergisi, anti-damping vergisi, ek mali yükümlülük, katma değer vergisi ve kaynak kullanımını destekleme fonudur.

İthalat sırasında ağır cezalarla karşılaşmamak adına bu vergilerin doğru beyan edilmemesi büyük önem arz etmektedir.



Bu e-posta bildirim tercihleriniz düzenli Mevzuat Bülteni almak üzere ayarlandığı için gönderilmiştir. Eğer mevzuat bildirimlerini almak istemiyorsanız lütfen linke tıklayarak optimus@assetgrup.com.tr e-psota adresine konusunda "unsubscribe" yazan boş bir mail atınız.

Telif Hakkı © 2003-2015 Asset Grup. Tüm hakları saklıdır.