Asset Grup
Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik-24.09.2021
MVZ215299

Gümrük Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ektedir.

--‘’Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği’’ kapsamında olan izinli gönderici yetkisi, transit rejimi için Gümrük Yönetmeliği kapsamına alınmış olup, transit rejiminde basitleştirmeler başlıklı 229. Maddesine ‘’İzinli gönderici yetkisi” ilave edilmiştir.(01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.)

--238/A maddesi oluşturularak, ’’transit rejimine konu eşyayı hareket idaresine sunmaksızın transit işlemleri gerçekleştirmek isteyen kişilere izinli gönderici yetkisi verilebileceği’’ ve ‘’yetki başvurusunda aranacak koşullar, başvurunun yapılması, başvurunun incelenmesi, yetkinin verilmesi, askıya alınması, iptali, gümrük işlemleri ve diğer hususların Bakanlıkça düzenleneceği’’ hususları hüküm altına alınmıştır. (01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.)

--Eklenen geçici madde ile Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği hükümleri uyarınca hâlihazırda tanınmış olan izinli gönderici yetkisi ve tesis yetkilendirmelerinin 31/12/2023 tarihine kadar geçerliliğini koruyacağı ve mevcut yetki sahiplerinin, bu Yönetmelik uyarınca yapılacak başvuruları sonuçlandırılıncaya kadar Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinin izinli göndericiye ilişkin hükümlerine tabi olacağı hüküm altına alınmıştır. (01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.)

Gümrük Yönetmeliği kapsamında izinli gönderici yetkisi tanınan kişiler adına daha önce Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği uyarınca izinli gönderici yetkisi tanınmışsa, önce tanınan yetki geri alınacaktır. (01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.)

--Geçici depolama yeri işleticilerinde aranacak şartlar başlıklı 512. maddesinde, antrepo açma izni almak üzere başvuracak kişilerde aranacak niteliklerle ilgili 518/3. maddesinde ve antreponun devri durumunda şirket hisselerinin devri ile ilgili 523/12. maddesinde değişiklikler yapılmıştır.

Bu e-posta bildirim tercihleriniz düzenli Mevzuat Bülteni almak üzere ayarlandığı için gönderilmiştir. Eğer mevzuat bildirimlerini almak istemiyorsanız lütfen linke tıklayarak optimus@assetgrup.com.tr e-psota adresine konusunda "unsubscribe" yazan boş bir mail atınız.

Telif Hakkı © 2003-2015 Asset Grup. Tüm hakları saklıdır.
Ek dosya: Gumruk Yonetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yonetmelik-24.09.2021.docx