Asset Grup
Dahilde İşleme Rejimi Kararı Ve Tebliğinde Değişiklik
MVZ225776

14 Eylül 2022 Tarihli ve 31953 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Karar ve tebliğ ile Dâhilde İşleme Rejimi Kararında ve Dâhilde İşleme Rejimi Tebliğinde (İhracat: 2006/12) değişiklikler yapılmıştır.

Yapılan değişiklikler ekte, değişikliklere ilişkin özet bilgiler aşağıdadır.

--Dâhilde İşleme Rejimi Kararında Yapılan Değişiklikler--

Kararda geçen Bakanlık, Genel müdürlükler ve Bölge müdürlükleri yeni isimleriyle güncellenmiştir.

-Dâhilde İşleme Rejimi Değerlendirme Kurulunun kimlerden teşekkül edeceği belirlenmiştir.

-Belge kapsamında işlem görmüş ürün bünyesinde kullanılan ithal eşyasına ilişkin hak ve yükümlülüklerin devrine dair yeni bir madde eklenmiş ve yapılacak işlemler detaylı olarak açıklanmıştır. Devir durumunda varsa ödenmesi gereken telafi edici verginin ödenmemesi veya eksik ihracat gerçekleştirilmesi halinde, tüm mali ve hukuki sorumluluk devralan firmaya geçecektir.


-Döviz Kullanım Oranının aşılması, önceden ihracat veya önceden ithalat şartlarının ihlal edilmesi hallerinde uygulanacak yaptırımlarda değişiklik yapılmış ve kararda belirtilmiştir.

-Temsilci aracılığı ile yapılan ithalatta, gerçeği yansıtmayan bir durumun tespiti halinde işlemi yapan temsilcinin, belge/izin sahibi firma ile müştereken ve müteselsilden sorumlu olduğu kararda belirtilmiştir.

--Dâhilde İşleme Rejimi Tebliğinde (İhracat: 2006/12) Yapılan Değişiklikler--

-Tebliğde geçen bakanlık isimleri, Genel müdürlükler ve Bölge müdürlükleri yeni isimleriyle güncellenmiştir.

-3002, 3003 ve 3004 gümrük tarife pozisyonunda yer alan ürünlerin ihracatı kapsamında yapılacak olan bedelsiz ithalata dâhilde işleme izni kapsamında izin verilmeyecektir.

-Gümrük idareleri tarafından verilen Dâhilde İşleme İzninin de Bakanlık tarafından verilen Dâhilde İşleme İzin Belgesinde olduğu gibi elektronik ortama alındığı, gümrük idaresine yapılacak müracaatların elektronik ortamda yapılacağı tebliğde belirtilmiştir.

- Dâhilde işleme izni ile ilgili olarak haklı sebep hallerinden yararlanmak için başvurularda beyanname aslı yerine ithalat beyannamesi bilgisi yeterli olacak ve süre sonundan 2 ay içerisinde başvurulabilecektir.

-Dâhilde işleme izin belgesine/dâhilde işleme iznine ilave süre verilebilecek mücbir sebep ile fevkalade hallere "genel salgın hastalık" eklenmiştir.

Dâhilde işleme izni ihracat taahhüdünü kapatma başvuru süresi 1 aydan 3 aya çıkarılmıştır.

-Belgeden belgeye yapılacak teslimlere Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından kısıtlama getirilebilecektir.


Bu e-posta bildirim tercihleriniz düzenli Mevzuat Bülteni almak üzere ayarlandığı için gönderilmiştir. Eğer mevzuat bildirimlerini almak istemiyorsanız lütfen linke tıklayarak optimus@assetgrup.com.tr e-psota adresine konusunda "unsubscribe" yazan boş bir mail atınız.

Telif Hakkı © 2003-2015 Asset Grup. Tüm hakları saklıdır.
Ek dosya: Dahilde Isleme Rejimi Kararinda Degisiklik-14-09-2022.pdf