Asset Grup
Türkiye İle Pakistan Arasında Mal Ticareti Anlaşması
MVZ236088


Türküye İle Pakistan arasında imzalanan Mal Ticaret Anlaşması'nınonaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı aşağıdaki linktedir.

Türkiye ve Pakistan arasında daha önce imzalanan Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Çerçeve Anlaşmayla uyumlu olarak çeşitli sanayi ürünleri için karşılıklı olarak gümrük ve ilave gümrük vergilerinde indirim sağlanmıştır.

-Anlaşma kapsamında Pakistan’dan sanayide demir çelik ürünleri, dokunmamış mensucat, makinelerin aksam ve parçaları, ilaçlar, elektrikli makine ve cihazlar, plastik mamuller, otomotiv ürünleri, ocaklar, hijyenik havlular, televizyon, tarımda çay, fındık, glikoz şurubunu kapsayan 8’li gümrük tarife istatistik pozisyonları bazında 130 üründe taviz alınmış,

-Söz konusu taviz yapısında 34 ürünün de Anlaşma kapsamında gümrük vergilerinin yürürlük tarihiyle birlikte on yıla kadar uzanan bir takvim dahilinde sıfırlanacağı ve başta gümrük vergisi indirimleri olmak üzere 54 üründe de ilave gümrük vergisi indirimi olacak şekilde karara varılmıştır.

Türkiye tarafından Pakistan’a sağlanan tavizlerde de şişme toplar, kauçuk dış lastikler, eldiven, temizlik müstahzarları, plastikten eşya, deriler, bazı makyaj müstahzarları, tarımda hurma, pirinç ve gıda müstahzarlarını kapsayan 12’li bazda 261 ürün listesinin yer aldığı ve kotalar çerçevesinde değiş tokuşun olacağı ve yine on yıla kadar uzanan bir takvim dâhilinde gümrük vergilerinin sıfırlanacağı,

Hükme bağlanmıştır.

Anlaşma kapsamında ikili kümülasyona imkân tanınmış olup tercihli menşeye sahip ürünler için TUR-PAK Menşe İspat Belgesi kullanılacaktır.

Anlaşma tarafların iç mevzuatlarında öngörülen bütün gerekliliklerin yerine getirildiğini bildirdikleri tarihten sonraki ikinci ayın birinci günü veya tarafların kararlaştırabileceği başka bir tarihte yürürlüğe girecektir.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/03/20230324M1-1.pdf

Bu e-posta bildirim tercihleriniz düzenli Mevzuat Bülteni almak üzere ayarlandığı için gönderilmiştir. Eğer mevzuat bildirimlerini almak istemiyorsanız lütfen linke tıklayarak optimus@assetgrup.com.tr e-psota adresine konusunda "unsubscribe" yazan boş bir mail atınız.

Telif Hakkı © 2003-2015 Asset Grup. Tüm hakları saklıdır.