Asset Grup
İthalat Denetim Süreçleri (TARKES) Denetimleri HK
MVZ248465

Bilindiği üzere Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliğlerinde 2024 yılı itibariyle “Fiili denetime yönlendirilen ürünler için tebliğlerin ekinde belirtilen belgeler, başvuru günü dâhil yirmi iş günü içerisinde elektronik ortamda TAREKS’e yüklenir ve TAREKS’te talep edilmesi halinde sistem tarafından ilave süre verilir. İlgili belgelerin sisteme süresi içerisinde yüklenmemesi halinde başvuru olumsuz olarak sonuçlanır.” denilmiştir.

Tareks sistemine giriş yapılan bilgiler arasında eşyanın bulunduğu yer (antrepo/geçici depolama) bilgisi de yer almakta olup çeşitli nedenlerle eşyanın bulunduğu yer bilgisi ithalatçılar tarafından değiştirilmekte ve başvuru iptali talep edilmektedir. Bu durum da suiistimallere yer vermemek adına izlenilecek yöntemin ne olduğuna kurum tarafından aşağıdaki gibi açıklama getirilmiştir.

  • İthalatçı firmaların antrepo değişikliği gerekçesiyle başvuru iptal talepleri; yapılan fiili denetimin tamamlanmasının ardından, ürünlerin güvenli olduğunun tespit edilmesi şartıyla değerlendirilecektir.
  • Değişikliğe konu başvurular denetimin tamamlanmasını müteakip ilgili denetim birimince iptal edilerek doğru bilgilerle yeni bir başvuru yapılmasına izin verilecektir.
  • Denetimi Servisleri yetki alanı dışında bulunan antrepo veya gümrüklü saha değişikliği olması halinde, olası suiistimallerin önlenmesi amacıyla başvurunun durumuna göre ilave belge talep edilecektir ve/veya test uygulamasına yönlendirilecektir.
  • İlk başvurunun yapıldığı ilgili denetim birimine bilgi verilmeden gerçekleştirilen antrepo ve gümrüklü saha değişikliklerinde firmalara yaptırımlar uygulanacaktır denilmektedir.
Bu e-posta bildirim tercihleriniz düzenli Mevzuat Bülteni almak üzere ayarlandığı için gönderilmiştir. Eğer mevzuat bildirimlerini almak istemiyorsanız lütfen linke tıklayarak optimus@assetgrup.com.tr e-psota adresine konusunda "unsubscribe" yazan boş bir mail atınız.

Telif Hakkı © 2003-2023 Asset Grup. Tüm hakları saklıdır.