Asset Grup
İlave Gümrük Vergisine Tabi Eşyada Menşe Belgesi İbrazı Hakkında

Bilindiği üzere ilave gümrük vergisine tabi olup ATR dolaşım belgesi eşliğinde Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilen ürünlerin, AB veya Türk menşeli olduğunun ispatı konusunda Gümrük İdarelerinde farklı uygulamalar yapılmakta ve zaman zaman zorunlu olduğu bildirilerekmenşe şahadetnamesi talep edilmektedir.

Sorunun çözümüne yönelik olarak Ekonomi Bakanlığınca aşağıdaki tebliğ yayımlanmıştır.

-- İlave gümrük vergisi kapsamında olup,AB ülkeleri üzerinden ATR dolaşım belgesi eşliğinde ülkemize ithalatı yapılacak olan ürünlerin, AB veya Türk menşeli olduğunu gösterir ekte örneği yer alan ''ihracatçı beyanı''nın bulunması halinde menşe şahadetnamesi talep edilmeden ilave gümrük vergisi uygulanmayacaktır.

--Menşe şahadetnamesi veya Tedarikçi beyanının(aramızda serbest ticaret anlaşması bulunan ülkeler ile kümülasyon anlaşmaları kapsamında menşeli eşyalar için)bulunması halinde ihracatçı beyanı aranmadan İlave gümrük vergisi uygulanmayacaktır.

--Ciddi şüphe bulunması halinde ihracatçı beyanının doğruluğu konusunda araştırma yapılabilecektir.

--Tebliğ 30.12.2017 tarihinden itibaren 60 gün sonra yürürlüğe girecek olup, tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ATR dolaşım belgesi eşliğinde gelen AB ve Türk menşeli eşya için menşe ispatı aranmayacaktır.

Bu e-posta bildirim tercihleriniz düzenli Mevzuat Bülteni almak üzere ayarlandığı için gönderilmiştir. Eğer mevzuat bildirimlerini almak istemiyorsanız lütfen linke tıklayarak optimus@assetgrup.com.tr e-psota adresine konusunda "unsubscribe" yazan boş bir mail atınız.

Telif Hakkı © 2003-2015 Asset Grup. Tüm hakları saklıdır.
Ek dosya: IGV-Ihracatci Beyani.pdf