Asset Grup
Gümrük Kanununu Değiştirme Teklifi- Karşılaştırma Tablosu

Gümrük Kanununda yapılacak değişiklikler ile ilgili TBMM ne sunulan kanun teklifine ilişkin karşılaştırmalı tablo ekte, teklif edilen önemli değişiklikler özetle aşağıdadır.

----Eşyanın gümrük işlemlerinin Kanunda öngörülen süreler içinde tamamlanamaması vb. nedenlerle tasfiyelik hale gelmesi durumunda, gümrük idaresine başvurularak yeni bir gümrük rejimine tabi tutulmak istenmesi halinde CIF %1 oranında bir tutarın ödenmesi gerekmekteydi. Yapılan değişikliğe göre bu uygulamadan ikinci kez yararlanılmak istenmesi halinde eşyanın CIF değerinin % 3’ü oranında bir tutarın ödenmesi, başvurunun, eşyanın ihale ilanı yayımlandıktan veya perakende satış kararı alındıktan sonra ve satışın gerçekleşmesinden önce yapılması halinde CIF değerinin % 10’u oranında bir tutarın ödenmesi gerekecektir.

----Gümrük mevzuatı uyarınca bir teminat verilmesi gerektiği takdirde bu teminat vergiler tutarının %20 fazlasıyla alınmaktaydı. Yapılan değişiklikle bu uygulama yürürlükten kaldırılacak olup, verilecek teminat vergiler tutarı kadar olacaktır.

----Mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilen eşyanın bulunamaması halinde kaim değer olarak eşyanın gümrüklenmiş değerinin kamuya geçirilmesine karar verilmesi ile ilgili düzenleme yapılmıştır.

 ----Gümrük kanununun 234. Maddesine göre ödenecek olan cezalar, idarece tespit edilmeden önce beyan sahibince bildirildiği takdirde şu anda %15 olarak ödenmektedir. Yapılan değişikliğe göre bu oran %10 olarak değiştirilmektedir.

----Gümrük Kanununun 235 maddesinde yer alan ‘’Eşyanın ithali, lisansa, şarta, izne, kısıntıya veya belli kuruluşların vereceği uygunluk veya yeterlilik belgesine tabi olduğu halde uygunluk ve yeterlilik belgesine tabi değilmiş veya belge alınmış gibi beyan edildiğinin tespit edilmesi halinde, eşyanın gümrük vergilerinin alınmasının yanı sıra, eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası verilir ibaresine,’’ ‘’Bakanlıkça belirlenecek süre içerisinde,(c) bendinde belirtilen eşyanın, ithalinin uygun bulunduğuna ilişkin belge veya bilginin düzenlenmesi veya ilgili kurum veya kuruluş tarafından gerçekleştirilen denetimin olumlu sonuçlandığının bildirilmesi halinde,241 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca idari para cezası verilir.’’ Hükmü eklemiştir.

Aynı maddede yer alan ihracatla ilgili  ‘’Eşyanın ihracı, belli kuruluşların vereceği ve gümrük idaresine ibrazı veya beyanı zorunlu olan lisans, izin, uygunluk belgesi veya bu belgeler yerine geçen bilgiye bağlı olmasına rağmen, eşya belge veya bilgiye tabi değilmiş ya da belge veya bilgi alınmış gibi beyanda bulunulduğunun tespit edilmesi halinde, gümrüklenmiş değerin onda biri kadar idari para cezası verilir.’’ İbaresine,  ‘’Bakanlıkça belirlenecek süre içerisinde,(b) bendinde belirtilen eşyanın, ihracının uygun bulunduğuna ilişkin belge veya bilginin düzenlenmesi veya ilgili kurum veya kuruluş tarafından gerçekleştirilen denetimin olumlu sonuçlandığının bildirilmesi halinde,241 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca idari para cezası verilir.’’ Hükmü eklenmiştir.

----Yapılan değişikliğe göre, eşyanın tesliminden sonra yapılan kontrol sonucunda bir uygunsuzluğu tespit edilen ancak bulunamayan eşyanın gümrüklenmiş değerinin kamuya geçirilmesine karar verilecektir.

----Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen ve varış gümrük idaresine karayolu ile sevk edilmek üzere transit rejimine konu edilen serbest dolaşımda olmayan eşyanın ve antrepo rejimine tabi tutulan eşyanın yapılan kontrol veya muayene sonucunda, beyan edilenden belirgin bir şekilde farklı cinste olduğunun tahlil, ,teknik inceleme ve araştırmaya gerek olmaksızın tespiti halinde, farklı çıkan eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası veriliyorken yapılan değişiklikle fiilin niteliğine göre faklı cezalar ödenmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.

 ----Kanunun 238. Maddesinde, Dâhilde işleme rejimi ve gümrük kontrolü altında işleme rejimine ilişkin hükümler ihlal edilmekle birlikte, rejim kapsamı ithal eşyasının işleme faaliyetindeki hali veya işlem görmüş ürün hali de dâhil olmak üzere, gümrük gözetiminden mevzuata aykırı olarak çıkarılmamış olduğunun tespiti halinde, ithal eşyasının gümrük vergileri ile ilgili rejime ilişkin beyannamenin tescil tarihinden, tespitin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Kanuna göre tespit edilen gecikme zammı oranında faizin toplamı kadar para cezası alınması şeklinde düzenleme yapılmıştır.

 -----Aynı maddede geçici ithalat kapsamında ithal edilen eşyanın süresi içerisinde gümrükçe onaylanmış başka bir işlem veya kullanıma tabi tutulmaması durumunda gümrük vergileri ile rejime ilişkin beyannamenin tescil tarihinden tespitin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Kanuna göre tespit edilen gecikme zammı oranında faizin toplamı kadar para cezası alınması şeklinde düzenleme yapılmıştır.

 

 

 

 

 


Bu e-posta bildirim tercihleriniz düzenli Mevzuat Bülteni almak üzere ayarlandığı için gönderilmiştir. Eğer mevzuat bildirimlerini almak istemiyorsanız lütfen linke tıklayarak optimus@assetgrup.com.tr e-psota adresine konusunda "unsubscribe" yazan boş bir mail atınız.

Telif Hakkı © 2003-2015 Asset Grup. Tüm hakları saklıdır.