Asset Grup
Gümrük Yönetmeliği Değişiklik Özet Bilgi-Karşılaştırma Tablosu

Gümrük yönetmeliğinde 01.04.2020 tarihinde yapılan değişiklikler ile ilgili özet bilgiler aşağıda, değişikliklere ilişkin karşılaştırmalı tablo ektedir.

---Yönetmeliğin, Onaylanmış kişi statüsü için gereken özel koşullar başlıklı 24 maddesindeki ‘’geriye dönük bir ay içinde en az otuz işçi istihdam ediyor olması’’ ibresi, ‘’geriye dönük bir yıl içinde ortalama otuz işçi istihdam ediyor olması’’ şeklinde değiştirilmiştir.

---Yönetmeliğin 38. Maddesinde yapılan değişikliğe göre, Menşe şahadetnamesi bulunmaması nedeniyle, menşe esaslı ticaret politikası önlemleri, ilave gümrük vergisi veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülüklerin beyan edilerek ödenmesi halinde, beyannamenin tescil tarihinden itibaren altı aylık süreyi aşmamak üzere menşe şahadetnamesi ile gümrük idaresine başvurulması halinde, tahsil edilen tutar geri verilecektir. Mücbir sebep halleri saklı kalmak ve bitiminden önce başvurmak kaydıyla bu süre gümrük idare amirince en fazla otuz gün uzatılabilecektir.

Söz konusu düzenleme ile ilgili yönetmeliğe geçici bir madde konulmuş olup;

GEÇİCİ MADDE 16 –(1) Bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce yapılan ithalatlarda menşe esaslı ticaret politikası önlemleri, ilave gümrük vergisi veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülüklere tabi olan eşya için beyannamenin tescil tarihinden itibaren altı aylık süre ve varsa ek süre içinde usulüne uygun olarak düzenlenmiş menşe şahadetnamesinin ibraz edildiği durumlar ile ilgili olarak 38 inci maddenin ikinci ve üçüncü fıkrası hükümlerine göre işlem yapılır.(tahsil edilen vergiler geri verilmesi- varsa yazılan cezaların kaldırılması gerekmektedir.)

(2) Avrupa Birliği ülkelerinden A.TR dolaşım belgesi eşliğinde gelen ve bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce beyannamesi tescil edilmiş olan, beyanname ekinde eşyanın menşeini tevsik eden uygun belgesi bulunmadığı halde menşe esaslı ticaret politikası önlemi, ilave gümrük vergisi veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülüklerin ödenmediği, eksik ödendiği veya beyan edilmediği tespit edilen eşyanın, Avrupa Birliği menşeli olduğunu tevsik eden menşe şahadetnamesinin veya Türkiye'nin taraf olduğu serbest ticaret anlaşmaları çerçevesinde bir çapraz menşe kümülasyon sistemine dahil ülkeler menşeli olduğunu tevsik eden tedarikçi beyanının, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı aylık süre içerisinde gümrük idaresine ibrazı mümkündür.(tahsil edilen vergilerin geri verilmesi- varsa yazılan cezaların kaldırılması gerekmektedir.)

--205. Maddede yapılan değişikliğe göre, İthal eşyasının aynı zamanda birden fazla ticaret politikası önlemi, ilave gümrük vergisi veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülüklere tabi olması ya da aynı düzenlemeler kapsamında ülkesine göre farklı oranların belirlenmiş olması durumunda menşe şahadetnamesi aranacaktır. Menşe şahadetnamesi ibraz edilmemesi halinde, tahsil edilmesi gerekenlerden en yüksek tutarlar esas alınarak işlem yapılacaktır.

---Eşyanın tahlil işleminin gümrük laboratuvarı dışındaki akredite laboratuvarlarda yaptırılması halinde, bu laboratuvarlarca düzenlenmiş olan ve beyanname tescil tarihi itibarıyla en fazla bir yıl öncesine dayanan tahlil raporlarına itibar edilecek ve eşya yeniden laboratuvar tahliline gönderilmeyecektir. Ancak bilgisayar sistemi tarafından beyanın kontrolü türünün kırmızı hat tam muayene olarak belirlenmesi halinde, yükümlünün bu kolaylıktan yararlanmasına izin verilmeyecektir.

---Yönetmeliğin fatura başlıklı 115 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Eşyanın gümrük tarife istatistik pozisyonu” ibaresi “Eşyanın tanımı” şeklinde değiştirilmiştir. Bu nedenle faturalara eşyanın Gümrük Tarife Pozisyonu yazılmasına gerek bulunmamaktadır.

--- Yönetmeliğin Geçici depolama yerlerinin bulunmadığı yerler başlıklı 97. Maddesinde geçen ‘’İthal konusu eşyanın ithalat vergileri ile fon tutarının %20 fazlasıyla teminata bağlanması’’ şeklindeki bölümden %20 fazlasıyla ibaresi çıkartılmıştır.

---Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı karara göre yolcu beraberinde gelen 5 kg ağırlığında standart işlenmemiş altının gümrük idaresine beyan şekli ile ilgili düzenleme yapılmıştır.

---Antrepo ve geçici depolama yerlerinde bulunan ve gümrük işlemleri tamamlanan eşyanın, gümrük idarelerinde yetkisiz iş takibine sebebiyet verilmemesi kaydıyla, eşya sahiplerine, temsilcilerine ve gümrük müşavir yardımcılarının yanı sıra müşavir yardımcısı niteliğinde olmaksızın usulüne uygun olarak yetkilendirilen üçüncü kişilere de teslim edilebilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.

---Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahibi firmaların, YYS firmalarının işlettiği antrepolarda, farklı beyannameler kapsamı eşyalarının herhangi bir izin prosedürüne bağlı kalmaksızın istiflemek suretiyle depolanabilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.

--- Gümrük Yönetmeliğinin ekinde yer alan “Geri verme ve kaldırma başvuru formunun” elektronik ortama taşınması ve hâlihazırda kâğıt ortamında yapılan gümrük vergilerinin ve para cezasının geri verilmesi veya kaldırılması başvurusunun elektronik ortamda yapılarak geri verme işlem süreçlerinin basitleştirilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.

---Gümrük Kanununun 235 inci maddesinde yapılan değişiklikle transit rejiminde uygulanan cezaların kademelendirilmiş olması doğrultusunda yapılan değişiklik ile ulusal ve ortak transit rejimi kapsamında uygulanacak cezalara açıklık getirilmiştir.

---Numunelik eşya ve modellerin yolcu beraberinde gelmesi durumunda, kapsamı Bakanlıkça belirlenen Yolcu Beraberi Numune, Sergi ve Fuar Eşyası Beyan Formu ile beyan yapılabilmesi ile ilgili düzenleme yapılmıştır. Türkiye Gümrük Bölgesinden yolcu beraberinde geçici olarak çıkarılacak ve geri getirilecek numune, sergi ve fuar eşyasının beyanı da Yolcu Beraberi Numune, Sergi ve Fuar Eşyası Beyan Formu ile yapılabilecektir.

--Diğer kurumlarca yapılacak kontroller başlıklı 181 inci maddesinin birinci ve sekizinci fıkralarında yer alan “uygunluk belgesine” ibarelerinden sonra gelmek üzere “veya bu belgeler yerine geçen bilgiye’’ ibaresi eklenmiştir.

--Süre uzatımı başlıklı 380. Maddeye yetkilendirilmiş Yükümlü sertifikası sahibi firmalar ile ilgili aşağıdaki hüküm eklenmiştir.

“(5) Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahibi olan veya bir önceki takvim yılı içerisinde beş milyon ABD Dolarının üzerinde ihracat yapmış olan yükümlüler tarafından kısmi muafiyet suretiyle geçici ithalat rejimine tabi tutulan ve üçüncü fıkra kapsamına girmeyen eşyanın yirmi dört aydan daha uzun süre kullanımının söz konusu olduğu durumda, rejime giriş gümrük idaresince geçici ithalat izin süresi dokuz ay uzatılır. Süre uzatımı sonunda, geçici ithal eşyasının Türkiye Gümrük Bölgesinde kullanımının devam ettiği durumda, gümrük idaresine yeni bir izin başvurusunda bulunulur, gümrük idaresince geçici ithal eşyasının rejim altında kalma süresi azami yirmi dört ay olarak belirlenir ve bu durumda eşyaya rejim hükümleri yeniden uygulanır.

Bu e-posta bildirim tercihleriniz düzenli Mevzuat Bülteni almak üzere ayarlandığı için gönderilmiştir. Eğer mevzuat bildirimlerini almak istemiyorsanız lütfen linke tıklayarak optimus@assetgrup.com.tr e-psota adresine konusunda "unsubscribe" yazan boş bir mail atınız.

Telif Hakkı © 2003-2015 Asset Grup. Tüm hakları saklıdır.
Ek dosya: Gumruk Yonetmeliginde Degisiklik Karsilastirma Tablosu.docx