Soğuk Zincir Taşımacılığında Adım Atıldı!

Soğuk Zincir Taşımacılığında Adım Atıldı!

Soğuk zincir taşımacılığı için büyük önem arz eden bir gelişme yaşandı!

Bozulabilir ürün taşıyan özel ekipmanların uygunluk değerlendirme işlemleri artık TSE tarafından yapılacak. Firmalar ilgili sertifikayı almak için yurtdışına gitmek zorunda kalmayacak, önemli bir maliyetten kurtulacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayımlanacak yönetmelikle ulusal taşımacılık ağımızda soğuk zinciri zorunlu kılan ATP şartlarının zorunlu hale getirilmesi öngörülüyor. Böylece Türkiye’de yapılacak kontroller ve belgelendirme işlemleri ile uluslararası gıda lojistiği trafiği rahatlatılacak. Ek olarak ulusal gıda lojistik ağında da izlenebilirlik sağlanarak, gıda güvenliği ve ürün kalitesi artırılacak.

ATP uygulamasında en önemli konulardan biri testlerin nerede ve hangi kurum tarafından yapılacağı olarak göze çarpıyor. Bu konuda Bakanlık önemli bir adım attı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TSE arasında 20 Ekim 2016’da ATP protokolü imzalandı. Protokol ile uluslararası anlaşma kapsamındaki bozulabilir gıda maddelerinin taşınmasında kullanılan özel ekipmanın onay, belgelendirme ve testleriyle ilgili iş ve işlemleri yapmak üzere Türk Standartları Enstitüsü yetkilendirildi.

Konuyla ilgili konuşan TİM Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen, dünyada soğuk zincir taşımacılığı çok hızlı ilerlediğini ancak bizde hala birtakım düzenlemeler yapılmadığı için büyümenin yavaş olduğunu belirtti ve sözlerini;  “Bizim iddiamız Ortadoğu ve Avrupa arasındaki lojistik üs olmak. Bu noktada stratejik öneme sahibiz. Bu tür adımlar çok yavaş atıldığı için maalesef çok geri kalıyoruz. Rekabet şansımızı da başka ülkelere kaptırıyoruz. Lojistik sektöründe orta ve küçük işletmeler çoğalıyor. Zaten uluslararası firmalarla rekabet etmek çok zor. İlgili düzenlemeler yapılıp, yönetmelik çıkarsa yatırımlar artacak dolayısıyla da gelişim hızlanacak” şeklinde sürdürdü.

Kaynak: Dunya.com

2