TOBB’dan İran’a Çıkarma

TOBB’dan İran’a Çıkarma

TOBB heyeti, İran’a çıkarma yaptı. İran pazarının rakiplere kaptırılmaması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Tahran’da dikkati çeken en önemli yenilik, yabancı heyet bolluğu. Otellerde yer bulabilmek mümkün değil” dedi.

Türk iş dünyası, uluslararası ambargoların kaldırılmasının ardından bütün dünyanın dikkatini çeken İran pazarı için, atağa geçti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki TOBB heyeti, İran’ı ziyaret etti ve “Komşu ülkenin iş dünyası olarak daha fazla ekonomik işbirliğine varız” mesajını iletti. Hisarcıklıoğlu: “İran hem komşumuz hem de doğal ticari partnerimiz. Türk ve İran şirketleri daha fazla ticaret, yatırım ve üçüncü ülkelerde birlikte iş yapabilir. Bu potansiyel mevcut. Bunun için bir dizi temaslarda bulundum” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Müsteşarı Muhammed Nahavandian, İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası (ICCIMA) Başkanı Sayın Mohsen Jalalpour ve yönetim kurulu üyeleriyle görüşen Hisarcıklıoğlu’ na TOBB Genel Sekreteri Mustafa Saraçöz, TEPAV Direktörü Güven Sak ve dış ekonomik ilişkiler uzmanlarından oluşan bir heyet eşlik etti. Yol haritası hazırlanıyor. Yaptıkları görüşmelerde, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde durduklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “İran’da özel sektörün güçlendirilmesi konusunda atılması gereken adımlar üzerinde duruldu. Türk ve İran şirketlerinin hem ikili hem de üçüncü ülkelerde işbirliği imkânlarının geliştirilmesi için yapılar değerlendirildi” dedi.

TOBB ile İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası arasında stratejik ortaklık kurulmasını planladıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Bir yol haritası hazırlamak istiyoruz. Bu amaçla bu hafta TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükçü’nün başkanlığında bir heyet, Tahran’da gidecek. ICCIMA yetkilileriyle bir araya gelerek, ayrıntılı bir iş planı hazırlayacak” diye konuştu.

İran’ın bölgedeki en zengin enerji kaynağına sahip ülkelerinden biri olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: ”Türkiye-İran ekonomik ilişkilerinin ambargonun kalkmasıyla önemli bir ivme kazanacağına inanıyorum. Tekstilden otomotiv yan sanayiine, gıdadan mobilyaya kadar çok farklı alanlarda İran’da yatırımlarımız var. Türk firmalarının bu algılarda iş hacimleri büyüyecek. Müteahhitlik başta olmak üzere birçok alanda da yeni pazarlar ortaya çıkacak. Lojistik olarak bakıldığında İran’a en hızlı ulaşabilecek ülke Türkiye. ‘Türkiye’nin coğrafi üstünlüğü var, ayrıca Türk iş dünyasının dinamizmi önemli bir artımız. Türk iş adamları avantajlı olarak bu yarışa başlayacak ve inanıyorum ki başarılarını bu ülkeye de taşıyacak.”

Birlikte Çalışmaya Devam Etmeliyiz

Görüştüğü İran heyetlerinin de Türkiye ile ekonomik ilişkilerin daha fazla gelişmesine pozitif yaklaştıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, genel olarak yaklaşımlarını şöyle özetledi: “Türkiye ile İran iki dost ve kardeş ülkedir. Ambargo dönemlerinde Türkiye’nin yardımları, dostluğu ve kardeşliği pekiştirmiştir. Bunun içindir ki, yaptırımların sona ermesinden sonra da birlikte çalışmaya devam etmeliyiz. Yaptırımlar dönemindeki siyasi baskılar bizi birbirimizden ayırmadığı gibi, bölgesel bazı konularda farklı görüşte olmamız da bizi birlikte çalışmaktan alıkoymamalıdır. İran’la Türkiye arasında hiçbir sonun yoktur. Üçüncü tarafların sorunları nedeniyle, ilişkilerimizin zarar görmesini kabul edemeyiz.”

1