Yeni Hükümetin İlk Adımı Navlun Teşviki Olacak

Yeni Hükümetin İlk Adımı Navlun Teşviki Olacak

Yeni hükümetin ilk olarak ihracata yönelik destek paketlerini devreye alması planlanıyor. İhracatın desteklenmesi için yeni bir paket hazırlandı, Uzakdoğu ve ABD’ye yapılan ihracatın artırılması için navlun teşviki ise gündemde. KDV iadeleri de hızlanacak. Maliye de, ihracatçılara destek amacıyla 300 milyon liralık prim alacaklarının tamamını bir kalemde ödeyerek nefes aldırdı.

İhracatçıların taşımacılık maliyeti ve navlun fiyatlarının iyileştirilmesi konusunda yeni adımlar atılacak. Uzakdoğu, ABD başta olmak üzere uzak bölgelere ihracatta navlun desteği sağlanması öngörülüyor. KDV iadelerinin hızlanması sağlanacak. Kurumlar Vergisi’ni düzenli ödeyen ihracatçı firmalara prim indirimi sağlanacak. Bu ülkelere ihracat yapan firmaların kredi borçları konusunda da kolaylıklar olacak. İhracat garantili yatırımlar uzun vadeli kredilerle desteklenecek.

Yatırımcılar için olduğu gibi ihracatçı firmalara da ücretsiz yer tahsisi yapılacak. İhracatçı firmalara danışmanlık desteği verilecek. İhracatta zaman kaybına neden olan gümrük işlemleri başta olmak üzere bürokratik işlemler hızlandırılacak. İhracat tanıtımları teşvik edilecek. Türk tasarımcıların dünyaya açılması için dünyaca tanınan profesyoneller ile çalışmalarına imkan sağlanıyor. Tasarım, ürün geliştirme projeleri kapsamında şirketlerin tasarım departmanı kurma ve geliştirme faaliyetleri de teşvik ediliyor. İhracatın artması için katma değer ve ileri teknolojiye yönelik devlet destekleri sürecek. Firmaların uluslararası pazarda kendi markalarıyla global oyuncu olmaları sağlanacak. Hazine destekli kefaletin kapsamı genişletiliyor. Geçtiğimiz ay Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile buluşmuş, basına kapalı toplantıda ihracatın tekrar artış trendine girmesi için yapılması gerekenler masaya yatırılmıştı. İhracatçılar, ihracatta zaman kaybı meydana getiren bürokratik engellerin ortadan kaldırılması, Kurumlar Vergisi’ni düzenli ödeyen firmaların ödüllendirilmesini, vergisini düzenli ödeyenlere SSK prim indirimi sağlanmasını istemişti.

2