Zirveye Adım Adım Tırmanmanın Öyküsü: Sakıp Sabancı

Zirveye Adım Adım Tırmanmanın Öyküsü: Sakıp Sabancı

Sakıp Sabancı 7 Nisan 1933 tarihinde, Kayseri’nin Akçakaya köyünde, Sadıka ve Hacı Ömer Sabancı çiftinin altı çocuğundan ikincisi olarak dünyaya geldi. Aile bir süre sonra Adana’ya göç etti. Sakıp Sabancı çocukluğunu oldukça zor şartlarda, babasının mütevazi geliriyle geçindirdiği kerpiç bir evde geçirdi. Bu evde anne-babası, kardeşleri Hacı, Özdemir, Erol, Şevket ve İhsan Sabancı ile birlikte bir de babaannesi ve dedesi kalıyordu.

Çocukluğunu Adana’da geçiren Sakıp Sabancı, ilkokulu Adana İsmet İnönü İlköğretim Okulu’nda okudu. Lise eğitimini sürdürdüğü sırada, üst üste üç kez yakalandığı zatürre hastalığıyla aynı anda okulu devam ettiremedi ve 1948 yılında eğitim hayatına son vermek zorunda kaldı.

Sabancı ilk kazancını Akbank’ta stajyer memurluk yaparak sağladı. 25 lira aylıkla çalıştığı bu işinde hesap makinesi, yazı makinesi kullanma, tahsil ve tediye fişlerini kesmek gibi, ileriki dönemlerde kendine fayda sağlayacak birçok şey öğrendi.

Sakıp Sabancı, 1966 yılında polyester ve iplik fabrikası olan SaSa‘yı kurdu. Aynı sene babasını kaybettikten sonra, kardeşleriyle birlikte 1967 yılında Hacı Ömer Sabancı AŞ.‘yi kurdu ve buranın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. Sabancı’nın kurduğu fabrikalar zinciri bu tarihten sonra hızla büyümeye başladı. 1974’te İzmit Köseköy’de LasSa fabrikası, 1981’de Londra’da Ak International Bank kuruldu.

1989 yılında TÜSİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı olan Sakıp Sabancı, 1994 yılında ToyotaSa fabrikasının açılışını yaptı. 1997 yılında Danone firması ile yarı yarıya ortaklık kurarak DanoneSa‘nın kurulmasını sağladı. Bunların yanında Bridgestone, Dupont, Philip Morris, Kraft Foods International ve Carrefour gibi dünya devi birçok marka ile ortaklık kurup, Sabancı adını tüm dünyaya tanıttı.

1964 yılından itibaren 25 yıl boyunca Adana ve Kocaeli Sanayi Odaları, Türkiye Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği üyeliği ve başkanlığı yaptı. 1999’da Sabancı Üniversitesi‘ni kurarak ülkesine yaptığı yatırımların yanında hayırsever ve cana yakın karakteri sayesinde Türk milletinin sevgisini kazanmayı başardı.

Renkli kişiliği ve keskin zekasıyla tanınan Sakıp Sabancı, 71 yıllık ömrüne birçok başarı ve ödül sığdırdı.Sayısı oldukça fazla olan bu ödüllerden birkaç tanesine yazımızda yer vermek istiyorum;

  • 1979 yılında, dünyanın en başarılı iş adamlarına verilen “Altın Merküri” ödülü
  • 1987 yılında, “Belçika Kraliyet Nişanı”
  • 1992 yılında, Japon hükümeti tarafından verilen “Kutsal Hazine Altın ve Gümüş Yıldız Nişanı”
  • 1997 yılında, TC. Cumhurbaşkanı tarafından verilen “Devlet Üstün Hizmet Madalyası”
  • 1999 yılında, New York’taki FABSIT tarafından verilen “Yılın İşadamı” ve daha birçok ödülün sahibi oldu.

Bunun yanında sırasıyla Anadolu, Yıldız Teknik, Erciyes, 18 Mart, Mimar Sinan, Girne Amerikan, Trakya, İstanbul, Southeastern University, Çukurova ve Kırıkkale olmak üzere birçok üniversiteden fahri doktoraunvanı almaya hak kazandı.

İşadamı özelliğinin yanında yazar kimliğiyle de ön plana çıkan Sakıp Sabancı’nın kaleme aldığı kitaplardan bahsetmeden geçmeyelim. Yaşadığı tecrübeleri ve hayat görüşlerini yazdığı kitaplarından bazıları şöyle;

  • Para Başarının Mükafatıdır (1985), İşte Hayatım (1986), Gönül Galerimden (1988), Rusya’dan Amerika’ya (1989), Ücret Pazarlığı mı? Koyun Pazarlığı mı? (1990), Değişen ve Gelişen Türkiye (1991), Daha Fazla İş Daha Fazla Aş (1993) ve Her Şeyin Başı Sağlık…

71 yıllık ömrüne sayısız başarı ve ödül sığdıran Sakıp Sabancı ardında sadece bir isim değil, onu seven milyonlarca insan bıraktı. Çünkü yaşadığı süre boyunca birçok vakfın, eğitim kuruluşlarının açılmasına vesile olurken; halkın içinden olduğunu gösteren cana yakın tavırları, karşıdaki insana pozitif hissettiren sevecen yapısıyla herkesin gönlünde bir yer edinmişti. Öyle ki babası adına kurulan Hacı Ömer Sabancı Vakfı VAKSA sayesinde, Türkiye’nin 53 yerleşim yerinde 100’den fazla kalıcı eğitim, sağlık ve spor hizmeti veren kuruluşun açılmasını sağladı. Yaşamı boyunca ülkesine özellikle de büyüdüğü şehir olan Adana’ya ve Adana halkına hizmet sağlayacak işler yaptı.

 

1

İlgili içerikler

Gösterilecek içerik bulunamadı