Kırmızı Hat Oranı Düşecek

Kırmızı Hat Oranı Düşecek

Malatya’da Düşünce Platformu Fikir Sofrası tarafından organize edilen etkinlikte konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, dış ticaret için yeni adımlar atılacağını söyledi. Tüfenkci ‘’Ekonomi, Bakanlığı ile birlikte önümüzdeki günlerde yeni dış teşvik paketlerini paylaşmış olacağız’’ dedi.

Düşünce Platformu ‘’Fikir Sofrası’’ tarafından Malatya’da düzenlenen ‘’Rekabetçi Gümrük ve Ticaret Uygulamaları’’ konulu toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, dış ticaret için yeni teşvik paketlerini Ekonomi Bakanlığı ile birlikte açıklayacaklarını söyledi. Türkiye’nin 2023 ekonomik hedeflerine ulaşması için yeni pazarlar bulmanın şart olduğunu anlatan Tüfenkci, ‘Dış ticaretin kolaylaştırılmasına da çalışıyoruz. Bu alanda birçok desteklemeler yapılıyor. Bununla ilgili teşvik mekanizmalarından tutun da pazarlarda kalıcı yer edinebilmek için reklam harcamalarına kadar birtakım doneleri de iyi oturtmamız lazım. Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yeni dış ticaret paketlerini de önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşmış olacağız’’ ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin dünya ticaret pastasından daha fazla pay alabilmesi için bir takım yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu belirtti. Söz konusu reformların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine işaret eden Tüfenkci, ‘’2023 hedeflerini ortaya koyarken bazılarını buna ‘hayal’ diyebilir ama biz insanlarımıza, girişimcilerimize güveniyoruz. Yeter ki bu insanların önünü açabilelim. Yeter ki girişimcilerin takıldığı problemlerde ön açıcı olalım’’ değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Pazarlar Lazım

Bu çerçevede daha fazla üretim yapılması gerektiğine değinen Tüfenkci, ‘’Ülke olarak üretemiyorsanız yeni pazarlar bulmanız ya da pazarınızı koruma şansınız da yoktur. Bir yandan üretimimizi artırmamız, diğer bir yandan da üretim tekniklerini geliştirmemiz lazım. 2023 hedeflerine ulaşmayı istiyorsak bizim artık mutlaka ve mutlaka yeni pazarları bulmamız gerekiyor’’ diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, Almanya’nın kabul ettiği Ermeni iddialarına ilişkin ‘’Hepimizi üzdü, ilişkilerimizi zedeledi. Ekonomik yaptırım iki ülke insanına da zarar verebiliyor. Ekonomi harici bir yaptırım uygulanabilir’’ dedi.

0