Konteyner Tartımında Yeni Dönem

Konteyner Tartımında Yeni Dönem

Lojistik sektörünün son dönemde üzerinde çalıştığı konuların başında 1 Temmuz 2016’da uygulamaya girecek Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) onayladığı SOLAS hükümleri gereği düzenlenen konteynerlerin tartılması direktifi geliyor. Konteyner taşımacılığı sektörünü yakından ilgilendiren konuyla ilgili İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda eğitim semineri düzenlendi. UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur konu hakkında seminer verdi.

Konteyner taşımacılığında yanlış ağırlık beyanlarından kaynaklı yanlış yüklemelerden dolayı meydana gelen deniz kararlarının önüne geçmek isteyen Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO), Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi’ne (SOLAS) dahil edilen ve gemilere yüklenecek tüm dolu konteynerlerin tartılarak beyan edilmesine ilişkin VGM (Verified Gross Mass of a Container) direktifin uygulanmasına 2014 yılında karar verdiğini ifade eden Uğur, ‘’Doğrulanmış Brüt Ağırlık (DBA) beyanlarının verilebilmesine yönelik olarak sektörün gerekli hazırlıkları yapılabilmesi içinse 1 Temmuz 2016’ya kadar süre tanınmıştı. 1 Temmuz 2016 tarihinde SOLAS kuralları konvansiyonunun herhangi bir erteleme olmadan tüm dünyada yürürlüğe girmiş olması bekleniyor’’ dedi.

SOLAS kuralları çerçevesinde tüm sorumluluğun göndericiye ait olduğunu belirten Uğur, ‘’Kurallara göre gönderici (shipper) konteynerlerin toplam brüt ağırlığının tartılması ve doğrulanmasından tek ve mutlak sorumlu. Konteyner armatörlerinin yaşadıkları kazanların benzerlerinin tekrar yaşanmaması için IMO bu kuralları koymuştu. Bu noktada armatörlere ve kaptanlara DBA (Doğrulanmış Brüt Ağırlık) beyanı olmayan hiçbir dolu konteyneri gemiye kabul etmemek gibi ciddi bir sorumluluk düşüyor’’ dedi. Bu sürecin uygulanması için armatör temsilcileri gemi acenteleri ve liman operatörlerinin de iş akışlarına ona göre yapılandırması gerektiğini vurgulayan Uğur, konteynerlerin nerede ve nasıl tartılacağı, DBA beyanlarının hangi yollarla ne zaman ve kimlere iletileceği gibi bilgileri paylaştı. Uğur, ‘’Yükün kalibrasyonu yapılmış ve ulusal mevzuata göre sertifikalandırılmış tartım cihazları ve kantarlarda tartılması şartı da çok net. Ancak bu kantarların listesinin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bölge Müdürlüklerinde mevcut olduğu bilgisi var. Biz katıldığımız toplantılarda mevzuatla birlikte kantarların listesinin de yayınlanmasını talep ettik’’ dedi.

1