Moldova Meclisi Türkiye ile İmzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasını Onayladı

Moldova Meclisi Türkiye ile İmzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasını Onayladı

Türkiye ile Moldova arasında 11 Eylül 2014 tarihinde imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) 31 Mart 2016 tarihinde Moldova Meclisince oy çokluğu ile onaylamıştır. Komünist Parti ve Sosyalist Parti milletvekilleri söz konusu Anlaşmanın onaylanmasına karşı çıkmıştır.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Vitalie Iurcu, Türkiye ile yürütülen STA sürecinin AB ile olan Ortaklık Anlaşması kapsamında yapıldığını ifade etmiştir. Türkiye ile yapılan anlaşma, ikili ekonomik ilişkilerin derinleşmesi ve ekonomik engellerin kaldırılmasını öngörmektedir. Bakan Yardımcısı müzakereler sırasında her iki ülkenin ekonomik çıkarlarının dikkate alındığını ve bazı ürünlerin ithalatında kotaların belirlendiğini; tekstil, hazır giyim ve ayakkabı için gümrük vergilerinin sıfırlanacağını belirtmiştir.

Söz konusu Anlaşma, yerel pazarı korumak amacıyla, özellikle gıda ürünleri olmak üzere, belirli ürünlerin ithalatının kısıtlanmasına imkân tanımaktadır. Örnek olarak, taze veya soğutulmuş domates ithalatında kota 5.000 ton ile sınırlandırılmıştır; bununla birlikte, Moldova’da domates üretiminin olmadığı 1 Kasım-30 Nisan tarihleri arasındaki dönemde gümrük vergisi uygulanmayacaktır. Benzer şekilde, yerel üretimin olmadığı Eylül-Haziran döneminde kayısı, şeftali ve erik ithalatında gümrük vergisi uygulanmayacaktır.

Bakan Yardımcısı, STA’nın imzalanmasının Moldova’nın ekonomik gelişmesi için bazı avantajlar sağladığını, Moldova’nın AB ve BDT ülkeleri ile de benzer anlaşmaları olduğunu ifade etmiştir.

Komünist Parti Milletvekilli Oleg Reidman, tekstil ürünlerinin Türkiye’den vergisiz ithalinin, ürünlerini sağ kıyısında da pazarlayan, Transdniyester Bölgesindeki tekstil üreticilerini zor duruma sokacağı, dolayısıyla anılan bölge ile ilişkilerinin daha da kötüleşmesine neden olabileceğini söylemiştir.

Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Valentina Buliga, STA’nın uygulanmasına yönelik Moldova ve Türk temsilcilerinden oluşan bir Ortak Komitenin kurulduğunu söylemiştir. Taraflar, anılan komite bünyesinde bir dizi ürüne imtiyaz sağlanması imkânını da sağlama olasılığını da değerlendirecektir.

1