Gümrükler Genel Müdürlüğü’nden Antrepolarda “Elleçleme” Açıklaması

Gümrükler Genel Müdürlüğü’nden Antrepolarda “Elleçleme” Açıklaması

Bugüne kadar yapılan elleçleme uygulamalarını içeren çeşitli konularda farklılıkları ve soruları gidermek amacıyla Gümrükler Genel Müdürlüğü tasarruflu yazı yayınlandı.

“Ellecleme” işlemi: gümrük gözetimi altındaki eşyanın asli niteliklerini değiştirmeden istiflenmesi, yerinin değiştirilmesi, büyük kaplardan küçük kaplara aktarılması, kapların yenilenmesi veya tamiri, havalandırılması, kalburlanması, karıştırılması ve benzeri işlemler olarak tanımlanır. İthal eşyasının, iyi korunmaları, görünüşlerinin veya pazarlama kalitelerinin geliştirilmesi ya da dağıtım veya yeniden satışa hazırlanmaları amacıyla yönetmeliklerle belirlenen şartlarda yerine getirilir.

Konu ile ilgili açıklama yapan Gümrükler Genel Müdürlüğü, elleçleme faliyetlerindeki tedbirlere dikkat çekti.

Gümrükler Genel Müdürlüğü, ilgili yazısında; “……Özetle, antrepoda veya antrepo dışında gerçekleştirilecek elleçleme faaliyetleri denetleyici gümrük idaresinin iznine tabi olup, izin verilmesi durumunda da elleçleme faaliyetinin idarenin gözetim ve denetiminde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu itibarla, gümrük gözetim ve denetimini zaafa uğratabilecek, rejimin uygulamasını olumsuz etkileyecek ya da suistimallere yol açabilecek durumlarla ilgili olarak denetleyici gümrük idaresince elleçleme başvuru konusu eşya, yapılacak elleçleme faaliyeti ve faaliyetin yapılacağı yer, olay bazında değerlendirilerek gerekli her türlü önlem ve tedbir alınabilecektir.” olarak belirtti.

 

2