Batı Akdeniz İhracatına Rusya Desteği

Batı Akdeniz İhracatına Rusya Desteği

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya’ya ile ihracatta sebze ve meyve yasağındaki kısıtlamaların kalkmasını değerlendirdi.

Yaş sebze meyve ihracatının toplamının yüzde 60’ında yasağın kalktığını belirterek, Kasım ayının ortasından itibaren tüm yasakların kalkmasını beklediklerini söyledi. Satıcı, yasakların kalkmasıyla birlikte Rusya’ya 2017 yılında 1 milyar Doların üzerinde ihracat yapacaklarını kaydetti.

”Yaş sebze meyve ihracatının yüzde 60’ında yasak kalktı”

Domates, salatalık ve diğer sebze gruplarında şu an yasaklamanın kalkmadığını belirten Satıcı, “Yaş sebze meyve ihracatının toplamına baktığımızda yüzde 60’ında yasaklamanın kalktığını söyleyebiliriz. Bu bize yeterli değil ama olumlu bir gelişme. Ve diğer sebze grubunda yasağın kalkması konusunda da hem bizim tarafın yetkilileri hem Rus yetkililer görüşmeler yapıyorlar. Teknik engeller aşılmaya çalışılıyor” diye belirtti.

“İki hafta içinde ihracat normal seyrine oturacaktır”

Satıcı, Rusya tarafının kendi tarım ürünlerinde üretimine devam ettiğini belirtti ve sözlerini ” Örtü altı üretim bizde Kasım ayı başından itibaren yoğunlaşmaya başlayacak. Rusya’nın da kendi üretimi azalacak ve talebi karşılayamayacak. Önümüzdeki bir iki hafta içinde olumlu netice alınırsa her iki taraf için de ihracat normal seyrine oturacaktır” şeklinde sürdürdü.
Ek olarak, örtü altında yasağın tam kalkması ile birlikte 2017 yılında Rusya’ya sebze meyve ihracatını rahatlıkla 1 milyar Doların üzerine çıkartabileceklerinin altını çizdi.
Yasakların tamamen kaldırılması için iki ülke arasında görüşmelerin devam ettiğini hatırlatan Satıcı, “Gelecek hafta Rusya’dan tarım ürünlerini kontrol amacıyla bir heyet gelecek. Gıda güvenliği ve ürünlerin izlenebilirliği noktasında bir takım talepleri vardı. Rusya’ya çok özel ürün gönderiyoruz. Oldukça seçici ve analizlere tabi tutuyoruz. Rusları önemsiyoruz. Kasım ortasından itibaren kısıtlamanın tamamen kalkması yönünde” diye konuştu.

 

2