Büyükekşi: ”ABD’nin 4 Farklı Eyaletinde Ticaret Merkezi Açacağız”

Büyükekşi: ”ABD’nin 4 Farklı Eyaletinde Ticaret Merkezi Açacağız”

Türkiye İhracatçılar Merkezi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Tahran’daki ticaret merkezinin yakın bir zamanda açılacağını söyleyerek, ABD’de ilk aşamada 4 farklı eyalette ticaret merkezi açmak için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

‘’İhracatın Yıldızları’’ ödül gecesine katılan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, gecede yaptığı konuşmada başarılı ihracatçıların ödüllendirilmesinden büyük keyif aldığını kaydederek, ihracatın firmaları büyüttüğünü ve cari açığın ilacı olduğunu belirtti. Şirketlerin sadece iç piyasaya satış yapmaması gerektiğini söyleyen Büyükekşi, ‘’İç piyasaya satış yapan firmalar, gemisini iç denizlerde yüzdürüyor. İhracatçılar ise okyanusta gemisini yüzdürüyor. Okyanustaki gemiler daha sağlam olur. Tüm sorunlarla başa çıkabilir. İç piyasada daha güvenli olduğunuzu sanabilirsiniz ama dış kaynaklı sorunlar çıktığında zor duruma düşebiliriz’’ dedi.

Yakın bir zamanda İran’ın başkenti Tahran’da çalışmaları devam eden Türk Ticaret Merkezi’ni açacaklarını bildiren Başkan Büyükekşi, ‘’Binamızı belirlemiştik. İçine koyacağımız firmaları belirliyoruz. Tahran’dan sonra Dubai’dekini de açacağız. Avrupa’nın yanında, ABD’de ilk etapta 4 eyalette ticaret merkezi açmayı hedefliyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor’’ ifadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisinin bazı küresel olumsuzluklara rağmen güçlü bir şekilde büyümesine devam ettiğini anlatan Büyükekşi, bunda ihracatçıların payının yüksek olduğunu ifade etti. Küresel ekonomideki belirsizliklerin sürdüğünü ve 2015’te dünya ticaretinin çift haneli daralma yaşayarak %13 gerilediğini hatırlatan Büyükekşi, şöyle devam etti: ‘’Gerileme 2016’da da devam ediyor. Dünyada dış ticaret şu an %9.5 gerilemiş durumda, 2016’nın ikinci yarısında petrol fiyatlarındaki baz etkisinin kalkması bekleniyor; ancak Çin’deki zayıflama sürecek. Brezilya ve Rusya’nın küçülmesi beklenirken, petrol ve emtia ihracatçısı ülkelerdeki sıkıntıların artması öngörülüyor. Dolayısıyla 2016 da zorlu bir yıl olacak.

4 Formül ile İhracat Artırılır
TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye ihracatının artırılması için 4 formülü yerine getiren firmaların önemli aşama kaydedeceğini de söyledi. Bunları sayan Büyükekşi, TİM’in ihracatçılara bu formülü gerçekleştirmeleri için destek olduğunun altını çizdi.

1