Büyükekşi : Yeni Para Piyasası İhracatçının Önünü Açacak

Büyükekşi : Yeni Para Piyasası İhracatçının Önünü Açacak

BIST bünyesinde kurulması planlanan yeni teminatlı organize para piyasası ile işlem gerçekleştiren firmaların uzun vadede önlerini göreceklerini belirten TİM Başkanı Büyükekşi, faiz riskini daha kolay yönetebileceklerini ve daha kolay borçlanabileceklerini kaydetti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, oluşturulacak ‘’yeni para piyasası’’ ile ihracatçıların uzun vadede önlerini görebileceğini ve faiz riskini daha iyi yönetebileceğini açıkladı. Büyüme ve TİM’in dış temaslarıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Büyükekşi, ‘’Başbakan Yardımcımız Sayın Mehmet Şimşek’in hafta sonu yaptığı açıklama ihracatçılar olarak bizleri oldukça memnun etti. 6 ay içerisinde Borsa İstanbul bünyesinde kurulması planlanan yeni teminatlı organize para piyasası ile piyasada işlem gerçekleştiren firmalar uzun vadede önlerini görmüş olacaklar’’ diye konuştu.

‘’Uzun vadeli TL faiz oranlarını oluşturacak söz konusu yeni piyasa sayesinde şirketlerimiz, ihracatçılarımız ve piyasadaki diğer aktörler faiz riskini daha kolay yönetebilecek, daha kolay borçlanabilecek ve daha da önemlisi uzun vadede önlerini görebilecekler’’ diyen Büyükekşi, küresel oynaklıklara ve küresel politika değişikliklerine karşı yatırım yapan, istihdam yaratan ihracatçıların da önünün açılabileceğini belirtti.

‘’Cumhurbaşkanı’nın ABD Ziyareti Büyük Bir Önem Arz Ediyor’’
Türkiye’nin dışa açık bir ülke olarak ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için aktif bir strateji izlediğini ifade eden Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyetin dün başlayan ve 3 Nisan’a kadar sürecek olan (29 Mart-3 Nisan) ABD ziyaretinin ihracatçılar açısından da büyük önem taşıdığını söyledi. Ekşi sözlerine şöyle devam etti; ‘’47 bin dolara yakın kişi başı gelir ve 2.3 trilyon dolarlık ithalatı ile en büyük ithalatçı konumunda. En büyük 5. ihraç pazarımız olan ABD’nin en çok ithal ettiği ürünlere göz attığımızda, elektrikli cihazlar, makineler, mekanik cihazlar ve motorlu kara taşıtlarının öne çıktığını görüyoruz. Türkiye’nin ABD’ye ihracatında da motorlu kara taşıtları, makineler ve mekanik cihazlar ön sıralarda bulunuyor. Görüldüğü gibi diğer ülkelere kıyasla birçok ürün ve sektörde zaten karşılaştırmalı üstünlüğe sahibiz. Diğer taraftan, ülkemizin ABD’nin toplam ithalatındaki payı 2015 yılı sonunda binde 2,8 ile bugüne kadarki en yüksek değerine ulaştı. Bu değerin daha da artmasında ve ihracatçılarımızın bu pazarda daha etkin yer alabilmelerinin sağlanmasında bu ziyaretin olumlu sonuçlar doğuracağını bekliyoruz.’’

‘’TTM Açmak İçin ABD’li Yetkililer ile Görüşeceğiz’’
ABD ziyaretinde işadamlarımızın gerçekleştireceği ikili iş görüşmelerinin yanı sıra, ihracatçı firmalarımızın yılın 365 günü pazarlama faaliyetlerini yürütebilecekleri Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM) özelinde de girişimlerde bulunacaklarını kaydeden TİM Başkanı Mehmet Büykekşi, ‘İran, BAE, İngiltere ve Almanya’da açılış süreci devam eden TTM’lerin, dünyanın en çok yatırım çeken ve iş yapma kolaylığı istatistiklerinde 7. sırada bulunan ABD’de de açılması için çalışmalara başladık. Bu bağlamda, ABD’de farklı eyaletlerde TTM’leri hayata geçirebilmek amacıyla ABD Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştireceğiz’’ diye konuştu.

‘’Tayvan’dan Sonra Sıra Endonezya’da’’
2016 yılında, dünya ticaretinin üçte birini, dünya ekonomisinin yaklaşık yarısını oluşturan 34 ülkeye ticaret heyeti düzenlemeyi planlayarak yola çıktıklarını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi; ‘’Yılbaşından bu yana THY ile Ruanda, Vietnam, Meksika, Kolombiya ve Tayvan’a ticaret heyetleri düzenledik. Bu ziyaretlerde, İnovaTİM faaliyetlerimiz kapsamında birer öğrencimizi de heyetlerimize dahil ettik. Dünya üzerinde ayak basmadık pazar, ürünlerimizin geçmediği gümrük kapısı bırakmamak hedefiyle gerçekleştirdiğimiz ticaret heyetlerimiz önümüzdeki dönemde de hız kesmeden devam edecek. İlk durağımız yine Uzakdoğu’da bulunan ve bu bölgenin en büyük ülkelerinden biri olan Endonezya olacak. 207 milyon dolarlık ihracatımızın bulunduğu ve TTM açmayı planladığımız ülkeler arasında bulunan Endonezya’da tütün, yaş meyve ve sebze gibi tarım ürünlerinin yanı sıra sanayi ürünleri olarak demir çelik ürünleri, gıda işleme, paketleme, makine ve ekipmanları ile tekstil makineleri sektörlerinde ciddi potansiyel bulunuyor. İhracatçılarımız bu pazarı daha yakından tanıyacak ve ülkemize sağladıkları katkıları artırarak devam ettirecekler. TİM olarak; gerek Hükümetimiz, gerekse de diğer kuruluşlarla yürüttüğümüz yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarımız ile ihracatımızı kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde artırmayı hedefliyoruz’’ şeklinde konuştu.

1