Ege’den Afrika ve Amerika’ya dış ticaret köprüsü kuruluyor

Ege’den Afrika ve Amerika’ya dış ticaret köprüsü kuruluyor

Egeli ihracatçılar Afrika ve Amerika’ya dış ticaret köprüsü kurmak amacıyla yabancı heyetlerle görüşmeler gerçekleştirdi. 

84. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında İzmir’i ziyarete gelen konuk ülkelerin Bakanları ve üst düzey yöneticilerinden oluşan heyetler Ege İhracatçı Birlikleri’nde ziyaretlerini bitirdi. Katılan ülke heyetleri Ege Bölgesi’nin ticari potansiyeline hayran kaldıklarını belirtti.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ile Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, görüşmelere Kosta Rika Dış Ticaret Bakanı Alexander Mora ile başladı. Jak Galiko, “Kosta Rika’nın coğrafi konumu Türkiye için çok önemli. Ülkenize ticari ziyaretler gerçekleştirmek isteriz, sektörler bazında tanımak isteriz” şeklinde görüşlerini belirtti.

Gambiya Finans ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Abdou Kolley’i ağırlayan Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ.Cumhur İşbırakmaz, Gambiya ile karşılıklı ticaretin gelişmesi için iletişimde kalacaklarını, uygun bir platform yaratılırsa ülkeye orta ölçekli bir heyetle ticari ziyaret yapabileceklerini kaydetti.

Konuk heyetlerden Gana Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Gideon Quarcoo , “Biliyoruz ki, Türkiye tekstil ve gıda ihracatında oldukça başarılı. Bizim organik ürünlere karşı ilgimiz var. Umarım birlikte güzel işbirliği olanakları sağlarız. Sanayi ve tarım ürünlerinin yanısıra sağlık turizmine yönelik işbirlikleri planlayabiliriz” diyerek beklentilerini paylaştı.

Fildişi Sahili Ticaret Bakanlığı İhracat Teşvik Müdürü M.Gomun tekstil sektöründe yıllık 400 bin tonluk pamuk üretimleri olduğu fakat bu pamuğu işleyecek yeterli üretim tesisleri bulunmadığını belirterek, Türk yatırımcıların tekstil alanında ülkelerinde üretim tesisleri açabileceklerini belirtti. Ayrıca ülkelerinin Batı Afrika ve Amerika’ya ihracat için bir lojistik merkez niteliğinde olduğunu söylediler.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Genel Sekreteri Eugenie Salebongo Basoy ile Seyşeller Yatırım, Girişimcilik, İnovasyon Bakanlığı Genel Sekreteri Marise Berlois de karşılıklı yatırım imkanlarını geliştirmek istediklerini ve uluslararası organizasyonlarla ilgili iletişimde kalmak istediklerini bildirdi.

0